Predsjednik Sabora i slovenski veleposlanik pozdravljaju jačanje parlamentarne suradnje

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je danas u nastupni posjet veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Vojka Volka.

Hrvatsko-slovenski bilateralni odnosi u proteklom su razdoblju značajno uznapredovali, što potvrđuje obostranu želju za skladnijom prijateljskom i dobrosusjedskom suradnjom, zajednička je ocjena predsjednika Sabora i slovenskog veleposlanika. Šprem je pozdravio dogovor o imenovanju predsjednika i dvaju članova Arbitražnog suda, dodavši kako „ohrabruje činjenica da su dvije države doista vrlo brzo postigle dogovor o tom delikatnom pitanju i time zapravo započele provedbu Sporazuma o arbitraži“.

Osvrnuvši se na toplo ozračje prošlotjednog posjeta Odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta Hrvatskom saboru, Volk je izrazio zadovoljstvo jačanjem parlamentarne suradnje dviju zemalja, koja je u proteklom desetljeću bila zapostavljena. Hrvatsko-slovenske gospodarske odnose i uzajamnu turističku razmjenu Šprem je ocijenio dobrima, istaknuvši kako je daljnje unaprjeđenje na tim područjima od obostranog interesa. Važan je i daljnji razvoj regionalne suradnje, uključujući suradnju na područjima od zajedničkog interesa u okviru Europske unije poput gospodarstva, poljoprivrede i slobodnog protoka kapitala, smatra Volk.

Author: Ured predsjednika Sabora