Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Karla Erjavca

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Karla Erjavca u sklopu njegova službenog posjeta Hrvatskoj. U razgovoru su izrazili obostrano zadovoljstvo visokom razinom bilateralnih odnosa te potvrdili želju da se što prije riješe sva otvorena pitanja.

Nakon potpisa Sporazuma o arbitraži nastupila je nova etapa u odnosima Slovenije i Hrvatske, ocijenio je potpredsjednik slovenske vlade i ministar vanjskih poslova Erjavec, dodavši kako činjenica da je u prvi radni bilateralni posjet došao upravo u Hrvatsku pokazuje da je Hrvatska visoko na ljestvici slovenskih prioriteta. Kazao je da Slovenija želi što prije riješiti otvorena pitanja s Hrvatskom te kako smatra da je ovo pravi trenutak za njihovo rješavanje jer Sloveniju zanimaju prije svega gospodarska suradnja i prijateljstvo među državama. Zauzeo se za što skoriju ratifikaciju hrvatskog Ugovora o pristupanju u slovenskom parlamentu te istaknuo važnost suradnje Hrvatske i Slovenije za područje jugoistočne Europe jer dijele zajedničku odgovornost za očuvanje pozitivnog ozračja na tom području. „Važno je stalno voditi dijalog o jugoistočnoj Europi bez koje Europska unija ne može biti cjelovita“, smatra potpredsjednik i ministar vanjskih poslova u slovenskoj vladi Karl Erjavec.

Predsjednik Sabora Boris Šprem naglasio je kako su zastupnici hrvatskoga parlamenta pokazali političko jedinstvo prilikom ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te je izrazio očekivanje da će Hrvatska ostvariti značajnu korist od članstva u EU. „Već sada dobivamo impulse stranih ulagača jer Hrvatsku smatraju stabilnom zemljom“, kazao je predsjednik Sabora. Govoreći o arbitražnom sporazumu, izrazio je zadovoljstvo brzim imenovanjem predsjednika i dvaju članova Arbitražnog suda te ocijenio: „Važno je da se to pitanje skine s dnevnog reda, nakon čega će odnosi Hrvatske i Slovenije biti još bolji.“ Pozdravio je jačanje parlamentarne suradnje te činjenicu da je potpredsjednik i ministar vanjskih poslova Erjavec za prvi bilateralni posjet izabrao baš Hrvatsku. „To je dokaz da smo na ovom području svi zainteresirani rješavati probleme iz prošlosti“, zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem.

Author: Ured predsjednika Sabora