Međunarodni dan žena: Predsjednik Hrvatskoga sabora na okruglom stolu o nasilju nad ženama

Zagreb - Međunarodni dan žena obilježen je danas u Uredu predsjednika okruglim stolom o nasilju nad ženama. Okrugli je stol organiziran u suradnji s Predstavništvom UN-a u Hrvatskoj kojemu je cilj stvaranje Mreže muških lidera za borbu protiv nasilja nad ženama. Mreža bi okupila muškarce koji svojim ugledom i utjecajem mogu biti uzorom i prenijeti poruku o potrebi zaustavljanja nasilja nad ženama.

Čestitajući svim ženama Međunarodni dan žena, predsjednik Ivo Josipović rekao je kako mu je upravo na današnji dan bila namjera predstaviti inicijativu glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona - stvaranje Mreže muških lidera u borbi protiv nasilja nad ženama, kako bi i muškarci koji imaju snagu biti uzorom doprinijeli toj borbi. Skupu su se, uz predsjednikovu suprugu Tatjanu, odazvali najviši državni dužnosnici - predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem, premijer Zoran Milanović, ministri Orsat Miljenić, Željko Jovanović, Mirando Mrsić, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te predstavnice ženskih i drugih nevladinih udruga.

Predsjednik je ocijenio kako su, uz provedbu zakona, puno važnije promjene u glavama, a do tih promjena mogu dovesti samo uzori koji to pokazuju svojim primjerom i ponašanjem. Istaknuo je kako u Hrvatskoj ima jako puno obiteljskog nasilja te podsjetio kako je u posljednjih deset godina ubijeno 305 žena između 22 i 47 godina. Žene su u 80 posto slučajeva bile žrtve obiteljskog nasilja, a počinitelji najčešće supruzi, partneri, sinovi, prijatelji ili susjedi. "To je nešto što treba promijeniti. Kao Predsjednik Republike, ali i kao suprug, otac, prijatelj, suradnik želim da Hrvatska bude drukčija, da pošalje stvarnu poruku kako biti muško ne znači biti nasilan, kako biti muško znači poštivati onoga tko je slabiji, kako biti muško znači isto što i biti žensko", rekao je Josipović. Pozvao je stoga muškarce da se pridruže kampanji i da budu lideri u ravnopravnosti muškaraca i žena, da svojim ponašanjem omoguće svojih suprugama, kćerima, majkama da budu jednake.

Prema podacima MUP-a u 2011. ubijeno je 18 žena, među kojima je njih sedam stradalo od partnera, dok su najviše crne brojke zabilježene 2009. kada su ubijene 23 žene, a 15 su ubili njihovi partneri. Izrazivši svoju punu potporu inicijativi, predsjednik Vlade Zoran Milanović naglasio je kako o njoj  treba još razgovarati jer promjena nema preko noći. Smatra kako se u Hrvatskoj primjećuje osjetljivost javnosti i pojedinaca na nešto što je prije 20-30 godina bilo dio privatne domene i ono o čemu se nije govorilo. "Nakon desetljeća obilježavanja i godina lutanja i posrtanja, Dan žena postao je decentan građanski praznik i dio naše kulture srca, ali i vječna grozna priča o nasilju nad ženama koje ne mogu uzvratiti udarac", rekao je Milanović. Ustvrdio je i da su danas u svijetu najuspješnija, najhumanija i najuređenija upravo društva u kojima su se žene izborile za svoje status.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem istaknuo je kako žene danas ipak progovaraju o nasilju u obitelji, ali su žene i te koje se najviše brinu o zaštiti žena. Upozorivši na važnost preventivne brige države i društva o suzbijanju nasilja u obitelji, rekao je da je Hrvatski sabor donio niz zakona prilagođenih europskim standardima koji bi trebali štititi žene u svim područjima diskriminacije. (Hina)

Author: Hina