Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika Odbora za vanjsku politiku Narodne skupštine Republike Srbije Dragoljuba Mićunovića

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je predsjednika Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Srbije Dragoljuba Mićunovića u okviru njegovog prvog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik vanjskopolitičkog odbora srbijanske skupštine razgovarali su o ukupnim bilateralnim odnosima i mogućnostima njihovog daljnjeg unaprjeđenja.

Predsjednik Sabora Bebić rekao je kako je Hrvatska zainteresirana za razvoj stabilnih dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, koji će pridonijeti unaprjeđenju suradnje na svim područjima. Istaknuo je kako se prošlost ne može i ne treba zaboraviti, ali i da Hrvatska prošlošću ne želi opterećivati sadašnjost jer želi odnose sa Srbijom graditi u "europskom duhu". Predsjednika vanjskopolitičkog odbora srbijanske skupštine izvijestio je i o tijeku pregovora koje Hrvatska vodi s Europskom unijom o članstvu, kao i o stavovima Hrvatske u vezi s drugim pitanjima koja se tiču Hrvatske i Srbije. 

Izrazivši zadovoljstvo svojim dolaskom u Hrvatsku predsjednik Odbora za vanjske poslove srbijanske Narodne skupštine Dragoljub Mićunović obavijestio je predsjednika Hrvatskog sabora kako je u Narodnoj skupštini formirana skupina prijateljstva za suradnju s Hrvatskim saborom koja ima 17 članova. Podržao je što brži ulazak Hrvatske u Europsku uniju jer se time otvaraju vrata i Srbiji, zajamčivši da Srbija Hrvatskoj na tom putu ne želi stvarati nikakve probleme. Rekao je kako se Hrvatska i Srbija trebaju usredotočiti prije svega na rješavanje tzv. tehničkih pitanja, kao što su sloboda kretanja ljudi, obeštećenja, povratak ukradenog kulturnog blaga, pronalazak nestalih i zatočenih osoba i dr., te je predložio suradnju na razini parlamenata u međunarodnim institucijama poput Vijeća Europe kao i zajedničko nastupanje u natjecanju za projekte od zajedničkog interesa.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić iznio je uvjerenje kako će biti još mogućnosti za konkretizaciju suradnje gdje postoji zajednički interes. "U tom smislu smatram ovaj posjet korisnim jer je njime učinjen prvi korak", zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora.
 

Author: Ured predsjednika Sabora