Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika Republike Moldove Vladimira Voronina

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je predsjednika Republike Moldove Vladimira Voronina u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Dvojica su dužnosnika izrazili zadovoljstvo visokom razinom bilateralnih odnosa, koji su ocijenjeni kao vrlo dobri i prijateljski. Razgovaralo se o suradnji Hrvatske i Moldove, koja se uspješno odvija u sklopu priprema obje države za ulazak u Europsku uniju, ali i u okviru različitih regionalnih inicijativa i organizacija poput Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), Jadransko-jonske inicijative, Srednjoeuropske inicijative (CEI), MARRI-ja, Inicijative za regionalnu suradnju u JIE (SECI) i posebice u okviru SEECP-a kojim je Moldova predsjedala zadnjih devet mjeseci.

Predsjednik Voronin je predsjednika Hrvatskoga sabora pobliže informirao o tijeku predstojećih parlamentarnih izbora u Moldovi, koji se trebaju održati 5. travnja ove godine pod paskom međunarodnih promatrača, kao i o odnosima Moldove s Europskom unijom, Rusijom, Rumunjskom i Ukrajinom te o trenutnoj gospodarskoj situaciji.

Predsjednik Sabora podržao je nastavak suradnje Hrvatske i Moldove u cilju stabilizacije cjelokupne regije, kao i uspostave tješnjih bilateralnih odnosa, prije svega na području gospodarstva, gdje je robna razmjena u 2008. bila povećana za sedam posto.
 

Author: Ured predsjednika Sabora