Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio ministricu vanjskih poslova Republike Mađarske Kingu Göncz

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je ministricu vanjskih poslova Republike Mađarske Kingu Göncz u sklopu njenog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je o bilateralnim odnosima koji su vrlo intenzivni i prijateljski, te mogu poslužiti kao primjer dobrosusjedskih odnosa ne samo u regiji, nego i šire u Europi. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić zahvalio je na pozivu na svečano obilježavanje dvadesete godišnjice rušenja željezne zavjese u Budimpešti 27. lipnja ove godine. Rekao je kako Hrvatska izuzetno cijeni potporu Mađarske u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u. Potvrdio je odlučnost Hrvatske u ispunjavanju vanjskopolitičkih prioriteta, provedbi reformi i ispunjavanju kriterija za članstvo u Europskoj uniji, a podržao je i nastavak suradnje Hrvatske i Mađarske na svim projektima od zajedničkog interesa, kojih je mnogo.

Mađarska je ministrica vanjskih poslova Kinga Göncz rekla kako se Mađarska iskreno nada da će Hrvatska na sljedećem sastanku na vrhu NATO-a početkom travnja sudjelovati kao punopravna članica, te je izrazila podršku nastavku pregovora s Europskom unijom. Kazala je kako je jedan od razloga njenog posjeta Hrvatskoj dogovor oko sljedeće zajedničke sjednice hrvatske i mađarske vlade, treće po redu.

Predsjednik Sabora na kraju je mađarskoj ministrici vanjskih poslova poželio puno uspjeha na izborima za Europski parlament u lipnju 2009. godine, za koje se ministrica Göncz planira kandidirati na čelu socijalista.
 

Author: Ured predsjednika Sabora