Predsjednik Sabora zadovoljan dinamikom gradnje crkve Hrvatskih mučenika u Udbini

Udbina - Do sada je u domovini i inozemstvu za izgradnju crkve Hrvatskih mučenika u Udbini prikupljeno oko 17 milijuna kuna, a za dovršetak potrebno je još 55,5 milijuna bez PDV-a, rekao je u Udbini supredsjedatelj Glavnog odbora za izgradnju predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks.

Izrazivši zadovoljstvo dinamikom izgradnje, Šeks je na sjednici Glavnog odbora rekao kako treba još puno raditi da se osigura potreban novac te da će se, kako je dodao, za to nastojati pronaći model. Zatražit ćemo od Vlade, koja je do sada donirala tri milijuna kuna, zatim od županija, gradova i općina te javnih poduzeća da se uključe kao donatori u taj projekt za cijeli hrvatski narod u domovini i svijetu, crkvu Hrvatskih mučenika, rekao je Vladimir Šeks.

Crkva Hrvatskih mučenika kao spomen na sve hrvatske mučenike bit će izgrađena za dvije godine, rečeno je na današnjoj sjednici Glavnog odbora u čijem su radu sudjelovali i supredsjedatelji Vladimir Šeks i predsjednik HBK-a kardinal Josip Bozanić.

"Crkva Hrvatskih mučenika podiže se kao spomen na sve hrvatske žrtve i ona bi trebala, po inicijativi HBK-a, postati hodočasničko mjesto gdje će ljudi dolaziti i zahvaljivati Bogu što nas je pratio i prati kroz čitavu povijest, kazao je kardinal Bozanić. Ta crkva na neki način želi progovoriti, ne o našoj povijesti jer ona je sažima, nego o sadašnjosti i budućnosti, istaknuo je. Željeli bismo da to bude i hodočasničko mjesto i učionica povijesti kako bismo mogli poletnije ići u budućnost, dodao je Bozanić.

Kako je rekao predsjednik Hrvatskog sabora Valdimir Šeks, crkvu Hrvatskih mučenika gradimo na mjestu gdje se zbila jedna od najvećih hrvatskih narodnih tragedija u rujnu 1493., ali ona podsjeća, dodao je, i na neke druge hrvatske narodne tragedije što su se na tim prostorima zbile 1942. i 1991. 

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović govorio je o tijeku izgradnje crkve, a predsjednik Nadzornog odbora biskup Ivan Prenđa osvrnuo se na financijsko stanje, poslovanje i planove rada.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina