Predsjednik Sabora zaključio proljetno-ljetno zasjedanje

Zagreb – Hrvatski sabor završio je danas proljetno-ljetno zasjedanje, a rad će nastaviti u drugoj polovici rujna, izvijestio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks, a današnji izbor troje sudaca Ustavnoga suda ocijenio uspješnim i proceduralno besprijekornim.

Na konferenciji za medije predsjednik Sabora izvijestio je o radu Sabora u razdoblju od 15. siječnja do jučer, 12. srpnja. U prvoj polovici ove godine Sabor je održao tri sjednice tijekom 49 dana, raspravljeno je o 239 točaka dnevnog reda, donesena su 84 zakona i još 36 zakona iz plana usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije. Planirani broj zakona koje još treba uskladiti u ovoj godini – od ukupno 59 – bit će realiziran tijekom sljedeće jesenske sjednice, rekao je Šeks. 

Predsjednik Sabora izvijestio je i o rezultatima izbora troje sudaca Ustavnog suda. Novi suci u Ustavnom sudu su: Marko Babić (izabran s 80 glasova), Snježana Bagić (80) i Jasna Omejec (79). Izborom troje novih sudaca, uz petero sadašnjih, Ustavni sud ima kvalificiranu većinu za donošenje odluka, rekao je predsjednik Sabora i dodao da će preostali suci biti izabrani na sljedećoj saborskoj sjednici. 

Zasjedanje Sabora u posljednjoj sjednici ovoga saziva očekuje se tijekom druge polovice rujna i tijekom listopada, a zatim će biti donesena odluka o raspuštanju predstavničkog tijela i raspisani izbori za zastupnike u novom sazivu. 
 

Author: Internet redakcija