Predsjednik Sabora Luka Bebić primio estonskog predsjednika Toomasa Hendrika Ilvesa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je predsjednika Republike Estonije Toomasa Hendrika Ilvesa, koji u Hrvatskoj boravi u službenom posjetu. Dvojica su dužnosnika razgovarali o ukupnim bilateralnim odnosima koji su ocijenjeni kao prijateljski, te o proširenju Europske unije i NATO-a.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić zahvalio je Estoniji na kontinuiranoj podršci ulasku Hrvatske u Europsku uniju i NATO, izvijestivši estonskog predsjednika o dinamici prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskoj pravnoj stečevini. Potvrdio je čvrstu odlučnost Hrvatske da nastavi sa svim aktivnostima kako bi što prije završila proces pregovora s Europskom unijom, ali je istaknuo i da Hrvatska nema namjeru trgovati vlastitim teritorijem radi punopravnog članstva u EU. Estonskog je predsjednika Ilvesa izvijestio da u hrvatskoj javnosti postoji snažan osjećaj nepravde zbog slovenske blokade hrvatskih pregovora s EU-om, te je upozorio kako "bilo loše da blokada postane načelo za ubuduće", naročito imajući u vidu želju drugih država u regiji da se jednog dana priključe Europskoj uniji, što Hrvatska čvrsto podržava.

Estonski je predsjednik Toomas Hendrik Ilves rekao da je Estonija snažno zainteresirana za što brži ulazak Hrvatske kako u NATO tako i u Europsku uniju. Objasnio je kako je Estoniji u interesu da u okviru tih integracija ima još država koje dobro shvaćaju što znače borba za demokraciju, invazija, okupacija kao i to da je glavni zadatak NATO-a očuvanje sigurnosti i stabilnosti Europe. Izrazio je spremnost Estonije da Hrvatskoj pomogne na njenom putu ulaska u Europsku uniju naglasivši kako je članstvo u EU Estoniji donijelo mnogo pozitivnog, prvenstveno u ekonomskom smislu. Podržao je daljnje intenziviranje bilateralnih odnosa, naročito na području gospodarstva, zbog čega je i došao u Hrvatsku.
 

Author: Ured predsjednika Sabora