Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio u oproštajni posjet veleposlanika Japana Tetsuhisu Shirakawu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u oproštajni posjet veleposlanika Japana Tetsuhisu Shirakawu.

U razgovoru dvojice dužnosnika izraženo je obostrano zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa u zadnjih nekoliko godina, o čijem usponu svjedoče i posjeti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ministra Dragana Primorca Japanu te zamjenice predsjednika Gornjeg doma japanskog parlamenta Akiko Santo Hrvatskoj.

Japanski je veleposlanik rekao kako je Hrvatska i unatoč globalnoj ekonomskoj krizi ostala turistička hit destinacija u Japanu, pa se broj japanskih turista koji dolaze u Hrvatsku kontinuirano povećava iz godine u godinu. Hrvatska i Japan potpisali su i sporazum o suradnji na području obrazovanja i znanosti, a postoji i obostrani interes za tješnju gospodarsku suradnju.

Izrazivši zadovoljstvo što su u odnosima Hrvatske i Japana učinjeni konkretni potezi u cilju jačanja suradnje, predsjednik Hrvatskoga sabora je, među ostalim, zahvalio japanskoj vladi na pomoći koju je pružila Hrvatskoj u razminiranju područja, tim više što je riječ o vrlo dugotrajnom i opsežnom problemu. Podržao je i uspostavu tješnje parlamentarne suradnje koja bi mogla potaknuti nove zajedničke projekte i tako još više pridonijeti razvoju odnosa između Hrvatske i Japana.

Author: Ured predsjednika Sabora