Predsjednik Sabora Bebić primio francuskog državnog tajnika za europske poslove Le Mairea

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je državnog tajnika za europske poslove Bruna Le Mairea u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Francuske Republike, u sklopu njegovog posjeta Republici Hrvatskoj. Dvojica su dužnosnika razgovarala o pregovorima Republike Hrvatske s Europskom unijom i mogućnostima da se ukloni slovenska blokada te da se pregovori ubrzaju. 

Francuski je državni tajnik za europske poslove Bruno Le Maire podržao što brži ulazak Hrvatske u Europsku uniju, čemu Francuska daje veliko značenje, među ostalim i kako bi se pružio pozitivan primjer drugim državama na području jugoistočne Europe. Pozdravivši napredak koji je Hrvatska do sada ostvarila u procesu pristupanja Europskoj uniji, državni je tajnik Le Maire rekao kako je važno da Hrvatska uloži daljnje napore u vezi s prilagodbom zakonodavstva te posebice u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

Izrazivši uvjerenje kako je moguće postići kompromis u graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske, francuski je državni tajnik za europske poslove podržao odvajanje pretpristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom od spora oko granice.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić zahvalio je Francuskoj na podršci koju joj pruža tijekom pristupnih pregovora, a osobito na angažmanu tijekom francuskog predsjedanja. Podsjetio je kako je Hrvatski sabor, reagirajući na Zaključak o zaštiti slovenskih državnih interesa kod pristupanja Republike Hrvatske Sjevernoatlantskom sporazumu od 19. veljače 2009., odgovorio umjerenom izjavom i naglasio kako Hrvatska prihvaća prijedlog europskog povjerenika Ollija Rehna o medijaciji, s tim da pitanje granice treba odvojiti od pregovora s Europskom unijom. Potvrdio je čvrstu namjeru Hrvatskog sabora da nastavi s procesom prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskom, bez obzira na trenutačni zastoj u pretpristupnim pregovorima.
 

Author: Ured predsjednika Sabora