Leko pozdravio sudionike Transatlantskoga foruma iz SAD-a

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko pozdravio je sudionike 15. Transatlantskog foruma Zaklade državnih parlamentarnih lidera koji se pod nazivom „Hrvatska: od neovisnosti do 28. članice Europske unije i NATO-a – jamstvo za mirnu budućnost“ održava u Saboru. Forum okuplja 17 čelnika parlamenata saveznih država SAD-a i 10 predstavnika američkoga gospodarstva. 

Leko je istaknuo da je Hrvatska od osamostaljenja kao politički cilj imala članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. -Članstvom u NATO-u Hrvatska je dobila sigurnost koja se ne temelji samo na oružju nego i na vrijednostima, rekao je Leko. Izrazio je nadu da će Hrvatska iskoristiti gospodarske mogućnosti koje joj pruža članstvo u EU-u. Leko je sudjelovao i na sastanku hrvatskih i američkih gospodarstvenika posvećenom mogućnostima razvoja gospodarske suradnje. Istaknuo je da je za Hrvatsku odnos sa SAD-om od strateške važnosti. -Želimo potvrditi da će Hrvatska i SAD nastaviti graditi partnerstvo, ne samo političko nego i ekonomsko,  rekao je predsjednik Sabora i izrazio nadu nadu da će to partnerstvo otvoriti put američkim investicijama u Hrvatsku, ali i otvoriti vrata američkog tržišta hrvatskim tvrtkama.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske obrtničke komore, a s američke strane bili su predstavnici deset tvrtki i granskih udruženja: Mark Anthony Brands, PhRMA, Alliance of Automobile Manufacturers, United States Fireworks Safety Commission, Recording Industry Association of America, Toyota America, The Home Depot, Diaego, Comcast i Advance Amerika. 

Transatlantski forum Zaklade državnih parlamentarnih lidera održava se jednom godišnje, svaki put u drugoj državi. Ovo je prvi put da su se američki politički i gospodarski lideri okupili na takvom forumu u Hrvatskoj. Nakon Zagreba svoj rad nastavit će u Dubrovniku. 

 

videosnimka
 

Author: Ured predsjednika Sabora