Leko primio polaznike ljetne škole "Međunarodno okruženje i europske integracije"

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je polaznike međunarodne ljetne škole "Međunarodno okruženje i europske integracije", koju organizira Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Leko je studentima poručio kako je dobro što proučavaju ekonomiju jer ta znanost treba ponuditi odgovore za budući razvoj i Hrvatske i svijeta. Naglasio je kako je Hrvatska prošla dvostruku tranziciju – iz socijalističkog u tržišno gospodarstvo te potom prilagodbu Europskoj uniji, a uza sve to morala je sanirati posljedice Domovinskoga rata. 

Ocijenivši kako su obje te tranzicije bile teške te dovele do raslojavanja stanovništva, Leko je rekao kako tek sad Hrvatskoj predstoji mogućnost da iskoristi prednosti zajedničkog europskog tržišta te da privuče investitore iz Europske unije, ali i neeuropskih zemalja, kako bi gospodarski prosperirala.

Cilj Ljetne škole, koja se održava u Rijeci od 30. lipnja do 12. srpnja, upoznati je studente ekonomskih, pravnih i ostalih studija s osnovama gospodarskog procesa integriranja u Europi, s osvrtom na Hrvatsku i zemlje jugoistočne Europe te im predočiti prednosti i izazove procesa gospodarskog integriranja na području svakodnevnog života.
 

Author: Ured predsjednika Sabora