Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks otkrio spomenik knezu Branimiru

Nin - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na prigodnoj je svečanosti u Ninu kod Zadra otkrio spomenik hrvatskom vladaru, knezu Branimiru. Spomenik je rad akademskog kipara Josipa Poljana, visok 2,35 metara, a smješten je na samom ulazu u povijesni hrvatski stari grad Nin.

Na svečanosti u nazočnosti velikog broja Ninjana i gostiju predsjednik Sabora Vladimir Šeks podsjetio je da je prije tisuću godina sveti otac Ivan VIII. u pismu hrvatskom vladaru knezu Branimiru priznao, kako je istaknuo Šeks, de facto i de iure samostalnu hrvatsku državu. Od tada pa do 1992., kada je Sveta Stolica opet prva priznala samostalnu hrvatsku državu, prošlo je tisuću godina. Prije tisuću godina upaljena je iskra hrvatske samostalnosti upravo ovdje u Ninu. Ta je iskra svjetlucala tisuću godina da bi bila zapaljena zauvijek 1992. godine na ponos i slavu jedine i vječne Hrvatske, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te otkrio spomenik knezu Branimiru.

Okupljenima se prije toga obratio gradonačelnik Nina Emil Ćurko, a spomenik je blagoslovio zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa. Među okupljenima bili su ministri Božidar Kalmeta, Branko Vukelić i Ana Lovrin, brojni saborski zastupnici i drugi gosti. 

Nakon svečanosti svi okupljeni bili su nazočni na predstavi "Hrvatska kruna" autora Antuna Abramovića u režiji Zorana Mužića, na otvorenom, na pozornici postavljenoj pokraj crkve Sv. Križa u središtu Nina. Riječ je o povijesnom spektaklu koji govori o dolasku kneza Branimira na hrvatsko prijestolje i o prvom priznanju hrvatske države.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina