Poljska podupire ulazak Hrvatske u EU

Varšava - "Hrvatska ne treba biti talac europske krize nastale odbijanjem europskog Ustava na referendumu, već ima poljsku potporu za ulazak u punopravno članstvo i prije rješenja pitanja Ustava", rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks u utorak u Varšavi nakon sastanka s predsjednikom poljskog parlamenta Ludwikom Dornom.

"Poljska daje veliku potporu Hrvatskoj za ulazak u EU koji ne bi trebao biti opterećen odbijanjem ustavnog ugovora. Poljska smatra da se to pitanje može riješiti amandmanom na Ugovor iz Nice tako da Hrvatska ne bude talac krize koja je nastala odbijanjem europskog Ustava na referendumima (u Francuskoj i Nizozemskoj)", kazao je Šeks koji je u trodnevnom posjetu Poljskoj, gdje se u utorak sastao i s ministricom vanjskih poslova Annom Fotygom i predsjednikom države Lechom Kaczynskim.

Prema riječima Vladimira Šeksa, ima izgleda da se i drugi u EU slože s tom idejom, iako se prije desetak dana na sastanku predsjednika parlamenata EU tomu usprotivio Norbert Lammert, predsjednik njemačkog Bundestaga, koji je rekao da nema proširenja EU bez Ustava i izrijekom spomenuo i Hrvatsku.

"Postoje članice EU koje zagovaraju takvo mišljenje, što je bilo očito na summitu predsjednika parlamenata nedavno u Bratislavi, ali postoje i oni, kao što je predsjednik njemačkog Bundestaga, koji su protiv i koji smatraju da je nužno donošenje Ustava kao uvjeta za proširenje", kazao je Šeks. 

On vjeruje da bi se na summitu EU 21. i 22. lipnja u Bruxellesu trebalo "nazrijeti rješenje za razrješenje te ustavne krize".
 

Author: Internet redakcija/Hina