Predsjednik Sabora Boris Šprem prisustvovao na primanju Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u prigodi Međunarodnog praznika rada

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem prisustvovao je primanju Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u Radničkom domu u povodu Međunarodnog praznika rada.

U Hrvatskoj nije završena borba za osmosatno radno vrijeme, osam sati odmora i osam sati sna za što su ustali radnici 1. svibnja 1886. godine u Chicagu, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel na današnjem tradicionalnom prvosvibanjskom primanju SSSH-a. Radnice u tekstilnoj industriji mogu samo sanjati o tome da dnevnu normu ispune za osam sati, zaposleni u trgovini čeznu za osmostanim radnim vremenom kao i brojni radnici u poljoprivredi, industriji i građevinarstvu, rekao je Novosel.

"Nismo se puno odmakli od 1886. godine. 115 tisuća radnika na minimalnoj je plaći, dvije trećine imaju manju plaću od prosječne, 15 do 20 tisuća prima je neredovito ili je uopće ne prima, a 350 tisuća ih je bez posla", kazao je čelnik SSSH-a. U isto vrijeme, dodaje, Vlada donosi odluke o poskupljenjima, pa i danas o poskupljenju struje i plina, te se pita dokad će to hrvatski građani i radnici moći izdržati. "Svjesni smo da je Vlada na dužnosti tek nešto više od sto dana, ali konačno želimo vidjeti konkretne poteze koji će radnicima donijeti bolji život", kaže Novosel najavljujući prosvjed četiri sindikalne središnjice 1. svibnja na glavnom zagrebačkom trgu na kojem će Vladi pokazati "žuti karton".

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović kazao je kako Hrvatska ne smije zaboraviti na solidarnost s onima koji su zadnja dva desetljeća loše prošli te je pozvao na pouzdanje u vlastite snage i mogućnosti. Sindikati su prema njegovu mišljenju brana kršenjima radničkih prava, ali to nije dovoljno, već treba uspostaviti učinkovit i konstantan socijalni dijalog. Voda neće poteći iz kamena, a veće plaće i bolji standard neće doći sami po sebi. Na tome treba odlučno raditi. Sindikalna borba jedan je od načina, a puno je važnije socijalno partnerstvo na načelima solidarnosti, razumijevanja i odlučnosti, smatra Josipović. Temeljni problem, po njegovim riječima, u Hrvatskoj je zamiranje gospodarske aktivnosti, uz pad broja radnih mjesta i rast nezaposlenosti. Zato, istaknuo je, treba povećati broj radnih mjesta kako bi se poboljšao odnos broja umirovljenika i zaposlenih, a industriju razvijati ukorak sa svjetskim tehnološkim trendovima.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem kazao je kako je teško čestitati Praznik rada u trenutku kada je rada sve manje, burza rada sve punija, a od plaća i mirovina ne može se pristojno živjeti. Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj je zadnjih 20 godina promoviran tip liberalne ekonomije 18. i 19. stoljeća, a iz sustava vrijednosti nestao je rad. U takvim uvjetima, san je postao ostvariti i prvu osmicu - pravo na rad, smatra Šprem. Ipak, kako je dodao, mjere Vlade koje daju nadu stajanje su na kraj isplati plaće bez doprinosa, prvenstvo radnika u stečajnim postupcima, a na vidiku je i pokretanje investicijskog ciklusa vrijednog 58 milijardi kuna koji bi trebao otvoriti nova radna mjesta.

Na današnjem primanju SSSH-a dodijeljene su godišnje nagrade "Srce sindikalne solidarnosti" istaknutim sindikalnim aktivistima. Glavna nagrada pripala je glavnom sindikalnom povjereniku u građevinskom poduzeću Tehnika Milanu Nožiniću. (Hina/Ured predsjednika)

govor predsjednika Sabora Borisa Šprema

Author: Ured predsjednika Sabora