Čelnici države u Jasenovcu: Zločin se ne smije zaboraviti ni negirati

Jasenovac - Hrvatski državni vrh - predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem - poručio je jučer na komemoraciji u Spomen području Jasenovac, u povodu 67. obljetnice proboja logoraša iz toga koncentracijskog logora, kako se ne smije zaboraviti ni negirati zločine u Jasenovcu te da  fašističke ideje u Hrvatskoj više neće proći. 

Predsjednik Josipović istaknuo je kako treba prepoznati svakoga tko želi negirati zločine i tko u ime nacije želi mržnju i stradanje. Dodao je kako u današnjim udžbenicima nije napisana puna istina o Drugomu svjetskom ratu. U Hrvatskoj  fašističke, nacističke i ustaške ideje nikada više neće proći, rekao je Josipović. Zaborav i negiranje najveće su opasnosti za demokraciju, slobodu i ljudskost i zato ne smijemo dopusti da se zaboravi što je bilo u Jasenovcu, poručio je predsjednik Josipović. Kazao je i kako prava partizana i antifašista nisu onakva kakva bi trebala biti te da to treba mijenjati. S komemoracije u Jasenovcu predsjednik Josipović također je poručio kako nema ni jednog mjesta koje bi bolje svjedočilo o onome što se dogodilo u ratu, i mjesta gdje su se na taj način suočili zločin, mržnja i neprijateljstvo sa slobodom i demokracijom.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je kako glavna zadaća ovakvih skupova nije držanje političkih govora, nego da se djecu u školskim udžbenicima povijesti poučava što se stvarno dogodilo kako bi spoznali istinu. Kada mladi postanu već formirane osobe, kasno je za učenje i svatko ide pod svoju zastavu, dodao je. "Jedina zastava kod koje trebamo stati zastava je demokratske slobodne i pravedne Hrvatske, otvorenog društva, zajednica svih onih koji u njoj žele živjeti", rekao je Milanović.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Šprem kazao je da danas nitko ne može negirati žrtve Jasenovca koji je bio logor smrti i da ti zločini zaslužuju svaku osudu. Ustaški pokret, kazao je, nije bio u interesu naroda ni Hrvatske, već u njihovu vlastitom interesu, a suočavanje s vlastitom prošlošću potrebno je čak ako je i neugodna. Dok su na temelju vjerske i nacionalne pripadnosti sudionici režima ubijali svoje dojučerašnje susjede, pravdali su to obranom hrvatskoga naroda kojemu nije nikada nanesena veća sramota, rekao je Šprem. Hrvatska je iz Drugoga svjetskog rata izišla na strani pobjedničke antifašističke koalicije. Antifašističke vrijednosti ugrađene su u temelje današnje neovisne i samostalne Hrvatske u izvorišnim osnovama Ustava. To su ujedno vrijednosti na kojima se Europa izdigla iz pepela i ruševina nakon Dugoga svjetskog rata, a pripadnost je današnje Republike Hrvatske europskim civilizacijskim vrijednostima neupitna, zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Nakon obraćanja predstavnika hrvatskoga državnog vrha, molitve su izrekli predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj - pakrački paroh protonamjesnik Đorđe Teodorović, rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, rabin vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don, glavni imam sisački Alem ef. Crnkić i župnik Župe Jasenovac Mario Cimbal. Izaslanstvo najvišeg državnog vrha - predsjednik Hrvatskoga sabora, predsjednik Vlade RH i predsjednik Republike - položilo je vijenac i odalo počast jasenovačkim žrtvama u podnožnju spomenika Cvijet. 

Vijence su također položila i odala počast brojna izaslanstva antifašističkih udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja te predstavnici Sisačko-moslavačke županije, grada Zagreba, Srpskog narodnog vijeća, romske udruge, diplomatskog zbora i mnoga druga izaslanstva. (Hina)

govor predsjednika Sabora

Author: Hina