Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks razgovarao u Berlinu s predsjednikom njemačkog Bundestaga Norbertom Lammertom

Berlin - Glavna svrha posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Berlinu je produbljivanje izvrsnih odnosa između Bundestaga i Sabora pa je i prvi susret predsjednika dvaju parlamenata pridonio ostvarenju tog cilja, rekao je u utorak u Berlinu predsjednik Sabora Vladimir Šeks nakon razgovora s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom. Susret s Lammertom bio je prvi sastanak jednog predsjednika Hrvatskog sabora s predsjednikom Bundestaga ikada.

Stvoreni su preduvjeti da se parlamentarna suradnja dodatno operacionalizira putem različitih odbora i skupina prijateljstva", rekao je Šeks novinarima u izjavi nakon sastanka. Predsjednik Sabora njemačkog je kolegu upoznao s ulogom najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Hrvatskoj i njegovim načinom rada, posebno u području donošenja europskih zakona, odnosno usklađivanju hrvatskog s europskim zakonodavstvom.

Predsjednik Bundestaga izrazio je veliko zadovoljstvo prvim susretom s predsjednikom Hrvatskog sabora. "Vrlo nam je drago što se predsjednik Šeks odazvao na naš poziv i stigao u Berlin na tri dana intenzivnih razgovora s predstavnicima različitih političkih klubova Bundestaga, ali i s dužnosnicima njemačke vlade" kazao je Lammert.

Prvi čovjek Bundestaga novinarima je kazao kako obje strane žele ojačati suradnju između dvije zemlje i to osobito onu parlamentarnu te su već za ovu godinu planirani posjeti Hrvatskoj izaslanstava Odbora za europska pitanja Bundestaga te predstavnika parlamentarnih skupina CSU-a i SPD-a. 

"Osnovana je zajednička njemačko-hrvatska skupina za parlamentarnu suradnju u kojoj će biti predstavljeni svi zastupnički klubovi Bundestaga i smatram kako su stvoreni izvanredni uvjeti za jačanje suradnje, kazao je Lammert novinarima.

Osim s Lammertom, Šeks se sastao i s predsjednikom i članovima Odbora za Europsku uniju Bundestaga, a tijekom poslijepodneva ima odvojene razgovore s predstavnicima klubova zastupnika Die Linke, vladajućih CDU/CSU te SPD-a (Forum za jugoistočnu Europu).

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora