Predsjednik Sabora Boris Šprem primio predsjednika Zastupničkog doma kanadskog parlamenta Andrewa Scheera

Zagreb - Kanada i Hrvatska, snažni partneri u Afganistanu, radit će na jačanju svojih veza, izjavio je u Zagrebu predsjednik Zastupničkog doma kanadskog parlamenta Andrew Scheer nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskoga sabora Borisom Špremom.

"Radit ćemo na jačanju veza između dviju zemalja koje su jaki partneri u Afganistanu", rekao je Scheer koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. "Kanada je, kao i Hrvatska, bila suočena s brojnim izazovima u svjetlu gospodarske klime u cijelom svijetu i smatramo da će ovi susreti u Hrvatskoj potaknuti i olakšati gospodarske veze i kulturnu razmjenu između naših zemalja", kazao je.

Šprem je rekao da su odnosi između dviju zemalja dobri i prijateljski te da su sve intenzivniji, ali da takav trend ne prate gospodarski odnosi. "Osim što su dobri, srdačni i prijateljski, ti su odnosi i partnerski i odnosi savezništva, a to najbolje potvrđuje činjenica naše uske suradnje u okviru akcija NATO saveza u Afganistanu jer naše vojske tamo doista usko surađuju", izjavio je on. "Ako negdje nismo razvili dobre odnose, to je na gospodarskom planu", kazao je dodajući da je od 50-ak milijuna američkih dolara ukupne robne razmjene, od čega oko dvije trećine otpada na kanadski izvoz u Hrvatsku, taj iznos pao više od polovice u odnosu na 2010. godinu. Zajedno smo utvrdili da ima puno prostora za gospodarsku suradnju i da će se o tome razgovarati u Vladi", rekao je.

Podsjetivši da u Kanadi živi više od 250 tisuća Hrvata, Šprem je istaknuo da su oni "važan most između Kanade i Hrvatske". Scheer je rekao da je Kanada zemlja koja se sastoji od pripadnika brojnih naroda te da su vrijedan doprinos u njezinom razvoju dali i njezini građani hrvatskog porijekla. "Nadamo se da ćemo na neki način moći uzvratiti ovu uslugu i veselimo se što ćemo to moći učiniti", dodao je Scheer. (Hina)

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina