Wu Bangguo u pratnji predsjednika Sabora s kineskim gospodarstvenicima posjetio Končar - Energetske transformatore

Zagreb - Predsjednik Stalnoga odbora Svekineskoga narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wu Bangguo sa suradnicima i izaslanstvom kineskih gospodarstvenika te u pratnji predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema posjetio je danas poduzeće Končar - Energetski transformatori gdje im je predstavljen rad ovog poduzeća koje posluje i s kineskim partnerima.

Wu Bangguo je nakon prezentacije Končarevih transformatora obišao tvornicu u pratnji Borisa Šprema i predsjednika Končar Grupe Darinka Bage. Nakon obilaska tvornice, predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem izjavio je da se upravo posjetom predsjednika Stalnoga odbora Svekineskoga narodnog kongresa očekuje iskorak u gospodarskoj suradnji te znatnija kineska ulaganja u Republiku Hrvatsku. To je područje energetike, a mogućnost još veće suradnje postoji na području prometa i infrastrukture, dodao je. Bez obzira na to što je riječ o međuparlamentarnom posjetu, gospodin Wu pokazao je interes za gospodarske odnose Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine i to će se vrlo brzo osjetiti, naglasio je. Dva važna pokazatelja govore tome u prilog, nastavio je Šprem, te dodao da je riječ o otvaranju Konfucijeva instituta u Zagrebu i dopisništva kineske novinske agencije Xinhue u Zagrebu.

Naglasio je da rad Konfucijeva instuta u Zagrebu nije samo kulturna suradnja nego i jačanje gospodarskih veza te da je to peti takav institut. Postoje instituti u Londonu, Kopenhagenu, Ateni i Ljubljani, a evo sada i u Zagrebu, istaknuo je Šprem. Naglasio je da je gospodarska razmjena između Kine i Hrvatske lani iznosila milijardu i 450 milijuna dolara, a od toga Hrvatska je u Kinu izvezla, na žalost, samo 50 milijuna dolara. Šprem je rekao da je predsjednik kineskog parlamenta istaknuo kako su oni zainteresirani za to da Hrvatska što više izvozi u Kinu te predložio da na tome radimo.

Author: iRedakcija/Hina