Šprem i Bangguo otvorili Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem i predsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wu Bangguo otvorili su u Zagrebu Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, instituciju koja bi trebala kulturno i gospodarski osnažiti dobre političke odnose dviju zemalja.

Šprem i Bangguo su zajedničkim otkrivanjem ploče otvorili institut u zgradi Studentskog centra u Savskoj ulici u nazočnosti brojnog kineskog izaslanstva, visokih hrvatskih dužnosnika i čelnika Zagrebačkog sveučilišta. Otvaranjem te ustanove, koja će početi raditi na jesen s početkom nove akademske godine, obilježena je i 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine, druge svjetske gospodarske sile koja u posljednje vrijeme pokazuje pojačanu spremnost za izravna ulaganja u Hrvatsku. Šprem i Bangguo nisu davali izjave, ali je rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš rekao da je Sveučilište počašćeno otvaranjem instituta koji je pokrenut u kratkom roku i uz pomoć kineskih kolega. "Slijedeći Konfucijevu misao želimo potaknuti mlade ljude različitih interesa, ljude koji će u idućim desetljećima doprinositi kulturnoj, gospodarskoj i svakoj drugoj suradnji naših zemalja", istaknuo je Bjeliš. Strateški partneri Zagrebačkoga Sveučilišta u tome projektu su Šangajski institut za međunarodnu trgovinu i Nacionalni ured za promociju kineskoga jezika Vlade NR Kine - Hanban, Hrvatska gospodarska komora i grad Zagreb. Brojno kinesko izaslanstvo u Bangguovoj pratnji osobito su razveselili studenti sinologije Filozofskog fakulteta i studenti Muzičke akademije koji su izveli nekoliko kineskih narodnih pjesama. Kineski gosti priključili su im se pjevanjem i pljeskanjem u ritmu pjesama koje su izveli studenti odjeveni u tradicionalne kineske nošnje.

Zagrebački Konfucijev institut, uz kulturu, jednaku pozornost pridaje i poslovnom segmentu što je slučaj s još samo četiri instituta u Europi - onima u Londonu, Ateni, Kopenhagenu i Ljubljani. Prvi institut otvoren je u Seulu, a trenutačno ih je 350 u više od stotinu zemalja svijeta.

Author: iRedakcija/Hina