Predsjednik Sabora Boris Šprem sudjelovao na proslavi obljetnice pobjede nad fašizmom u Topuskom

Topusko - Svečanom akademijom na kojoj je bio predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem danas je u Topuskom proslavljena 67. obljetnica pobjede nad fašizmom, oslobođenja Hrvatske i glavnoga grada Zagreba, 68. obljetnica Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a te Dan Europe.

"U Topuskom je 1944. godine izdana putovnica s kojom Hrvatska sada ide u Europu", rekao je predsjednik Sabora Boris Šprem. Na proslavi održanoj pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora Šprem je rekao da je u Topuskom na današnji dan 1944. godine 105 vijećnika donijelo odluke jedne zrele europske države koja je vidjela svoju demokratsku budućnost. "Odluke su to o pravima naroda i građana Hrvatske, ravnopravnosti Hrvata, Srba i drugih naroda, ali i žena s muškarcima, o slobodi vjere, udruživanja i govora, razvitku kulture, uklanjanju nepismenosti i besplatnom prosvjećivanju", rekao je Šprem.

U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) predsjednik Ratko Maričić iznio je mnoge podatke s povijesnog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) ističući da je tada pod predsjedanjem Vladimira Nazora utemeljen Hrvatski sabor kao predstavničko i zakonodavno tijelo, a tada osnovano predsjedništvo, kao izvršno tijelo, imalo je, kako je rekao, "funkciju vlade Republike Hrvatske".

Dan Europe uzvanicima je čestitao veleposlanik Slovačke Roman Supek i to, kako je rekao, kao izaslanik zemalja antifašističke koalicije. U govoru je istaknuo da se za glavne antifašističke vrijednosti - slobodu i demokraciju moramo boriti i sada i u budućnosti na što nas upozoravaju sukobi u današnjem svijetu.

Prije svečane akademije na spomenik žrtvama fašizma vijence su položili državni predstavnici, predstavnici Oružanih snaga, SABA, grada Zagreba, lokalnih i regionalnih vlasti, udruga iz Drugoga svjetskog rata, izaslanstvo Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj te izaslanstvo Srpskoga narodnog vijeća. (Hina)

govor predsjednika Sabora

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina