Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio predsjednika Republike Mađarske Lászla Sólyoma

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je predsjednika Republike Mađarske Lászla Sólyoma u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Obojica dužnosnika su se složila da bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske mogu poslužiti kao primjer dobrosusjedstva i izvrsnih odnosa u regiji i šire. To potvrđuju brojni bilateralni susreti kao i zajedničke sjednice dviju vlada, od kojih je sljedeća predviđena za 17. svibnja o. g. u Zagrebu. Mađarska se snažno zauzima za što skoriji ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju i NATO, te joj u vezi s tim pruža konkretnu pomoć. 

U razgovoru je posebno istaknuta važnost parlamentarne suradnje s obzirom na ulogu parlamenta u procesu pristupanja Europskoj uniji, ali i kasnije, kad Hrvatska postane članica EU, kao što je to sada Mađarska. Velika su očekivanja s tim u vezi od Memoranduma o suglasnosti o strategijskom partnerstvu koji su 3. travnja o. g. u Pečuhu potpisali predsjednik Sabora Vladimir Šeks i predsjednica mađarske Nacionalne skupštine Katalin Szili u okviru njihovih redovitih godišnjih susreta u pograničnom području.

Predsjednik Hrvatskoga sabora je u razgovoru s predsjednikom Republike Mađarske posebno istaknuo koliko je važno da se pokrene postupak za sklapanje ugovora o prekograničnoj suradnji jedinica lokalne i regionalne samouprave kojemu će biti cilj poticanje i jačanje suradnje lokalnih i regionalnih jedinica dviju država. Također je izrazio nadu u ubrzanje radova s mađarske strane koji će omogućiti povezivanje s prometnim koridorima Vb i osobito Vc. Mađarski mu je predsjednik rekao da osobno podržava te projekte, napomenuvši kako Europska unija pridaje veliko značenje prekograničnoj suradnji te za nju izdvaja znatna sredstva iz svojih fondova.
 

Author: Ured predsjednika Sabora