Store: Hrvatska je atraktivan partner Norveškoj

Oslo - Hrvatska je atraktivan partner Norveškoj, rekao je danas norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Store nakon susreta s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom koji ga je obavijestio o političkoj i gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj.

"Hrvatska je za Norvešku atraktivan partner u Europi. Trgovinska razmjena raste, a i broj Norvežana koji kao turisti svake godine putuju u Hrvatsku narastao je na 70 tisuća", kazao je norveški ministar.

"Ministra sam obavijestio o trima stupovima hrvatske politike: približavanju Europskoj uniji, Sjevernoatlantskom savezu i suradnji u regiji. Od njega sam dobio uvjeravanja da Norveška podupire hrvatski put prema EU, a osobito prema Sjevernoatlantskom savezu", kazao je Šeks na kraju trodnevnog posjeta Norveškoj tijekom kojega se u ponedjeljak sastao s predsjednikom Parlamenta Thorbjornom Jaglandom, a bio je i na audijenciji kod kralja Haralda V.

Šeks je s norveškim ministrom razgovarao i o gospodarskim aspektima približavanja Hrvatske Europskoj uniji: "Informirao sam ga o makroekonomskim pokazateljima u Hrvatskoj koji podupiru šanse Hrvatske za ulazak u EU".

Prema riječima norveškog ministra, Norveška želi stabilnu i bogatu Hrvatsku u regiji koja se sada kreće prema stabilnosti. "Jedva čekamo dan kad će nam Hrvatska postati partner u NATO-u i s kojom ćemo tijesno surađivati i u gospodarstvu, kulturi i vanjskim poslovima", rekao je norveški ministar.
 

Author: Internet redakcija/Hina