Predsjednik Sabora Šprem sastao se u Budimpešti s mađarskim premijerom Orbanom

Budimpešta - Predsjednik Sabora Boris Šprem, koji boravi u službenom posjetu Mađarskoj, sastao se u ponedjeljak u Budimpešti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i suradnji srednjoeuropskih zemalja u kontekstu ulaska Hrvatske u EU.

Hrvatska podržava jačanje suradnje srednjoeuropskih zemalja, a posebno će ga podržavati kad postane punopravnom članicom EU, rekao je Šprem za Hinu. Svi njegovi mađarski sugovornici prethodno su također iskazali potrebu za osnaživanjem te suradnje. Premijer Orban pokazao je velik interes za odnose između RH i Mađarske, osobito na gospodarskom planu. Zanimalo ga je što Hrvatska čini i koje instrumente koristi za izlazak iz gospodarske krize, rekao je predsjednik Sabora. Također je kazao da je izvijestio Orbana o projektima koji su u planu, uključujući one koji se tiču strateških partnerskih odnosa između dviju zemalja u području energetike, naftovoda i plinovoda. Bilo je riječi i o kulturnoj suradnji te o nacionalnim manjinama. “Hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Hrvatskoj uživaju veliku zaštitu. Status je tih manjina dobar, ali može biti još i bolji", kazao je Šprem.

Ministar vanjskih poslova Janos Martonyi i predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Köver, s kojima se predsjednik Sabora također sastao, govorili su o tome da Mađarska priprema izborni zakon kojim će regulirati ulaz predstavnika nacionalnih manjina u parlament, rekao je. Po službenim podacima u Mađarskoj živi 30.000 pripadnika hrvatske nacionalne manjine, a predsjednik Sabora iskoristio je posjet Budimpešti da se sastane i s predstavnicima Hrvata.

Šprem je također nazočio na prijamu u hrvatskom veleposlanstvu u Budimpešti u prigodi Dana državnosti RH te obilježavanja 20. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Mađarske. "Povijest odnosa naših dviju zemalja puno je duža od zadnjih 20 godina", rekao je Šprem u svom govoru na prijamu. "To su veze, koje su bile izgrađivane stoljećima i koje trebamo još čvršće graditi sada kada se i Hrvatska priprema ući u EU", istaknuo je. "Hrvatsko članstvo u NATO-u te ono predstojeće u EU velikim je dijelom zasluga Mađarske, njezine pomoći i podrške", rekao je Šprem. (Hina/iRedakcija)

Author: Hina/iRedakcija