Deklaracija SEECPA-a: SEECP-u vodeća uloga u jugoistočnoj Europi, a regiji europska perspektiva

Zagreb - Predsjednici parlamenata država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u ponedjeljak su u Zagrebu podržali jačanje vodeće uloge SEECP-a u budućoj regionalnoj suradnji te istaknuli važnost nastavka uključivanja zemalja regije u Europsku uniju.

"Potičemo jačanje vodeće uloge SEECP-a u budućoj regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi i osnivanje Vijeća za regionalnu suradnju kao mjeru koja će osigurati trajno učinkovito usklađivanje zajedničkih nastojanja država sudionica SEECP-a, Europske unije i međunarodnih partnera", navodi se u završnoj deklaraciji konferencije održane pod nazivom "Nova jugoistočna Europa: uloga parlamenata".

Predsjednici parlamenata podržali su nastavak proširenja EU-a na jugoistočnu Europu i potvrdili stav da je članstvo svih država jugoistočne Europe u Europskoj uniji najbolji poticaj za trajn mir. Posebno su naglasili ulogu nacionalnih parlamenata u jačanju regionalne suradnje, promicanju demokracije, zaštite ljudskih i manjinskih prava te razvoja gospodarstva.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Europskog parlamenta koji su podržali europsku perspektivu jugoistoka Europe.

U radu Konferencije predsjednika parlamenata SEECP-a u Zagrebu, čiji je domaćin bio Hrvatski sabor, sudjelovali su predsjednici parlamenata, ili njihovi predstavnici, Albanije, BIH, Bugarske, Crne Gore, Grčka, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Turske i Njemačke, te predstavnici Europskog parlamenta, OESS-a, Zapadnoeurospke unije, pakta o stabilnosti i Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu.
 

Author: Internet redakcija/Hina