Bebić i Georgijevski očekuju da Makedonija i Grčka riješe spor oko imena

Skoplje - Predsjednici hrvatskog i makedonskog parlamenta Luka Bebić i Ljubiša Georgijevski izrazili su nadu da će Makedonija riješiti spor oko svoga imena s Grčkom i zajedno s Hrvatskom i Albanijom dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u na predstojećem summitu u Bukureštu. 

Do Bukurešta je ostalo više od 15 dana i nadam se da će se u pregovorima s Grčkom naći prihvatljivo rješenje, rekao je Bebić koji je sastankom s Georgijevskim počeo posjet Makedoniji. I dok oko poziva Hrvatskoj postoji konsenzus svih članica Saveza, Makedonija je suočena s prijetnjom grčkog veta. Atena traži da Makedonija promijeni ime budući da isto ima grčka sjeverna pokrajina. 

Predsjednik Hrvatskog sabora je dodao kako treba "mudrosti i obostranog interesa da se prevlada ta prepreka kako bi Makedonija dobila pozivnicu zajedno s Hrvatskom i Albanijom, zemljama partnericama iz Jadranske povelje". Georgijevski smatra da je grčko-makedonski spor "nesvakidašnje pitanje u povijesti svjetske diplomacije", no ipak se nada njegovu rješenju. "To je pitanje vremena, no mi nismo spremni izvršiti nacionalni harakiri", rekao je Georgijevski.

Šefovi dvaju parlamenta razgovarali su i o pristupanju Europskoj uniji i dogovorili se oko nastavka suradnje i međusobne potpore u tom procesu. Razgovarali su i o pitanju priznanja Kosova, koje je izazvalo krizu makedonske vlade. Naime, prošloga je tjedna Demokratska partija Albanaca izašla iz vlade zbog toga što ona nije poduprla jačanje prava Albanaca i nije prihvatila zahtjev stranke da Skoplje prizna neovisnost Kosova. Vlada premijera Nikole Gruevskog zbog toga je izgubila tijesnu većinu u parlamentu, a makedonske stranke dogovorile su se da će zemlju do summita NATO-a voditi manjinska vlada.

Bebić se u Skoplju susreo i s makedonskim predsjednikom Brankom Crvenkovskim, a prvog dana posjeta predviđen je i njegov razgovor s premijerom Nikolom Gruevskim. (Hina)

Author: Internet redakcija/Hina