Poljoprivrednici traže pomoć zbog bolesti pšenice

Zagreb – Predstavnici Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život" upozorili su na sastanku s predsjednikom Sabora Josipom Lekom da se zbog blage zime bolest hrđavosti pšenice pojavila u dosad nezabilježenom intenzitetu. 

Predsjednik Udruge Antun Laslo rekao je kako bi rezultat toga mogao biti da Hrvatska ove godine ne bude imala dovoljno pšenice ni za vlastite potrebe. Ocijenio je neprihvatljivom trenutačnu otkupnu cijenu pšenice od 1,05 kune po kilogramu. Budući da očekuju kako će zbog manjka pšenice na tržištu njezina cijena rasti, Udruga "Život" zatražila je pomoć države na način da proizvođačima plati troškove skladištenja pšenice do 60 dana nakon žetve. Laslo je ocijenio kako bi izostanak takve pomoći poljoprivrednike doveo u tešku situaciju jer bi mnogi ostali u velikim dugovima.

Predstavnici Udruge upoznali su predstavnike Sabora i sa svojim prijedlozima za ravnomjernu raspodjelu sredstava između obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Na sastanku su, osim predsjednika Sabora, bili i potpredsjednica Dragica Zgrebec te predsjednik Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora