Poruka potpredsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Zagreb – U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima potpredsjednik Hrvatskoga sabora, obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je poruku građanima Hrvatske:

"Dopunom Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima Hrvatska se prošle godine pridružila zemljama koje, slijedeći rezoluciju Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, 23. kolovoza obilježavaju kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Hrvatski je sabor usvojio dopunu spomenutog zakona prije svega u želji da iskaže suosjećanje sa žrtvama fašizma, nacizma i komunizma. Na tu nas je odluku potaknuo i osjećaj odgovornosti prema povijesnoj istini.

Svjestan da svako iskrivljavanje povijesnih činjenica i manipuliranje njima sije sjeme novih nepravdi, mržnje, pa čak i zločina te da bez osude zločina, neovisno o ideološkim pobudama koje su dovele do njih, nije moguća izgradnja zrelog, istinski demokratskog društva bez netrpeljivosti i podjela Hrvatski je sabor na sjednici Predsjedništva u travnju ove godine preuzeo obvezu da u narednim godinama iznađe rješenje za dostojno i nepristrano obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Komemoracijama u Jasenovcu i Teznom, najvećim poznatim stratištima nacizma, fašizma i komunizma na ovim prostorima, najviše parlamentarno izaslanstvo predvođeno predsjednikom Hrvatskoga sabora Borisom Špremom ove je godine odalo počast nedužnim žrtvama smatrajući to svojom civilizacijskom i moralnom obvezom. Učinili smo to tada u ime ispravljanja povijesnih nepravdi, promicanja demokracije, poštivanja ljudskih prava i pravne države i s namjerom da Hrvatsku osnažimo kao društvo tolerancije, razumijevanja, istine i miroljubivosti, upravo u duhu rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu." 

Author: Ured predsjednika Sabora