Državni vrh u Sinju pratio završnicu 297. alkarskih svečanosti

Sinj - Alkarskom slavodobitniku Alenu Filipoviću Grčiću na prvoj osvojenoj Alci čestitao je danas u Sinju predsjednik Republike Ivo Josipović ističući da su pobjedničke vrline kakve je on pokazao potrebne cijeloj zemlji u borbi s gospodarskom krizom. "Kao što ste vi pobijedili, pobijedit će i Hrvatska. Hrvatska može i zna i zato će izaći iz ove krize jača i bolja nego što je bila prije", istaknuo je pokrovitelj ovogodišnje Sinjske alke predsjednik Ivo Josipović koji je slavodobitniku tradicionalno darovao zlatni prsten s hrvatskim grbom i sablju.

Predsjednik se u završnom govoru osvrnuo i na današnje održavanje 297. Alke koje se poklopilo s Danom pobjede i domovinske zahvalnosti i Danom hrvatskih branitelja te ustvrdio kako nema prikladnijeg dana za Alku od današnjeg praznika. "Sve vrline koje su nam preci putem Alke ostavili kroz gotovo 300 godina, prepoznajemo i u obrambenom i pravednom Domovinskom ratu - čast, domoljublje, pravdu, slobodu i demokraciju", istaknuo je predsjednik te dodao kako Alka već dugo ne služi porukama rata, već porukama mira. To su one poruke koje želimo u modernom, suvremenom društvu i zbog kojih je Alka i postala dijelom svjetske kulturne baštine, naglasio je predsjednik.

Uz trkalište kojim alkari na konju u punom galopu oko tri metra dugačkim kopljem gađaju željeznu alku obješenu na konopu, danas su uz predsjednika Republike bili: predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskoga sabora Josip Leko, Nenad Stazić i Tomislav Čuljak, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, ministri u Vladi, predstavnici Crkve, Oružanih snaga, lokalnih vlasti te drugi brojni uzvanici među kojima je Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, te po prvi put turski veleposlanik Burak Ozugergin. Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18. stoljeća. Datum održavanja se mijenjao, a sada se trči prve nedjelje u kolovozu.

Author: iRedakcija/Hina