Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks otvorio počasni hrvatski konzulat u Firenci

Firenca - "Hrvatska i Italija dvije su zemlje tijesno povezane od davnina, a danas imaju izuzetno razvijene dobrosusjedske bilateralne odnose, poglavito na gospodarskom polju", rekao je danas u Firenci predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, otvarajući počasni hrvatski konzulat u najvećem gradu Toskane. 
Vladimir Šeks je istaknuo kako je gospodarska suradnja od strateškog značaja za obje zemlje, te naglasio da je Italija najvažniji trgovinski partner Republike Hrvatske. Vrlo važan segment učvršćivanju tradicionalnih hrvatsko-talijanskih odnosa jest suradnja na području kulture i obrazovanja, dodao je predsjednik Sabora.

"Posebno me stoga veseli da konzulat otvaramo baš u Firenci, kolijevci renesanse, gradu prebogate političke, kulturno-umjetničke i znanstvene tradicije. Dante, Da Vinci, Michelangelo i Botticelli samo su neki od velikana koji su dali svoj obol Firenci, Italiji i zapadnoeuropskom civilizacijskom krugu", rekao je Vladimir Šeks koji je konzulat otvorio u društvu hrvatske počasne konzulice Alessandre Fusi i hrvatskog veleposlanika u Rimu Tomislava Vidoševića.

Predsjednik Sabora je naglasio da otvaranje ovog konzulata ima i simbolično značenje jer vremenski koincidira s obilježavanjem pedesete godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, kamena temeljca današnje Europske unije. "U tom smislu, ovom prigodom želim zahvaliti Republici Italiji na dosljednoj i ustrajnoj podršci Republici Hrvatskoj na njenom putu prema Europskoj uniji, za koji se nadam i vjerujem da bi trebao završiti do kraja ovog desetljeća", rekao je. Za ostvarenje tog hrvatskog strateškog cilja, potpora prijateljske Italije, kao dugogodišnjeg uvaženog člana Europske unije, od vitalnog je značaja, naglasio je predsjednik Sabora.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina