Potpredsjednik Sabora Josip Leko sudjeluje na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe

Strasbourg - U četvrtak poslijepodne u Strasbourgu je započela Konferencija predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe na kojoj sudjeluje i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Potpredsjednik Leko na plenarnoj sjednici Konferencije predsjednika parlamenata govorio je o temi krize parlamentarne demokracije. Naglasio je da je kriza povjerenja u politiku i političare suvremeni problem na svjetskoj razini, a tranzicijske teškoće u Hrvatskoj dodatno su pridonijele toj krizi. Na parlamentima je, rekao je Leko, da nakon analize predlože načine rješavanja tog problema. Neka su od rješenja koje je naveo modifikacija ili uklanjanje stranačkih lista, uvođenje načela određivanja broja zastupnika ovisno o potpori birača te ustavne reforme.

Na marginama Europske konferencije predsjednika parlamenata Vijeća Europe potpredsjednik Josip Leko sastao se s potpredsjednikom Donjeg doma britanskog parlamenta Nigelom Evansom koji ga je informirao da će pristupni ugovor Republike Hrvatske i Europske unije u britanskom parlamentu biti ratificiran do Božića ove godine, prije nego što se najavljivalo. Potpredsjednik Sabora susreo se i s poljskim izaslanstvom, predsjednikom Zastupničkog doma parlamenta BiH Božom Ljubićem te bivšim predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, a sada potpredsjednikom Europskog parlamenta Miguelom Angelom Martínezom. Što se tiče Poljske, čiji je Donji dom prije nekoliko dana ratificirao pristupni ugovor, dobili smo jamstva da će proces biti potpuno dovršen u listopadu, rekao je Leko. O razgovoru s Ljubićem Leko je kazao da su obje stranke zaključile da “treba nastaviti razgovore” i o granici i o Pelješkom mostu. “Nisam dobio čvrsto uvjeravanje da će BiH potpisati i ratificirati ugovor Tuđman-Izetbegović. Što se tiče Pelješkog mosta, tu smo suglasni da most treba graditi, to je vrlo legitimno i opravdano”, rekao je.

Konferencija se nastavlja u petak, a Leko očekuje bilateralni susret s predsjednikom njemačkog Bundestaga Norbertom Lammertom. (Hina)

Author: Hina