Dan državnosti - državni vrh položio vijence i zapalio svijeće na Mirogoju

Zagreb - Hrvatsko državno izaslanstvo na čelu s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom i hrvatske Vlade Zoranom Milanovićem danas je na Dan državnosti zajednički položilo vijence i zapalilo svijeće na gradskom groblju Mirogoju. Vijenci su položeni i svijeće su zapaljene kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, Grobnici narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Josipović je nakon polaganja vijenaca izjavio kako danas slavimo rođendan naše Domovine te se sjećamo uspjeha i problema koje imamo, a naravno i svih onih koji su stradali zato da bismo mi danas bili slobodni. - Sjećamo se svih zaslužnih ljudi koji su pridonijeli tome da bismo mi danas u slobodi uživali demokraciju u našoj Hrvatskoj, rekao je. Dodao je kako su pred nama brojne zadaće i reforme te da nas upravo ohrabrene time što je Hrvatska slobodna i demokratska država, očekuju bolja vremena.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko istaknuo je kako su temelji i odluke Sabora o samostalnosti Republike Hrvatske povijesno potvrđene i obranjene na bojnom polju. -To su temelji važni za izgradnju boljeg i prosperitetnijeg hrvatskog društva, rekao je.

Premijer Milanović izjavio je kako se prije svega treba sjetiti onih koji su poginuli za Hrvatsku. - Dali su sve odnosno život jer drugo nisu imali, kazao je. Milanović je naglasio da se isto tako treba sjetiti vremena kada je trebalo donositi krupne i dalekosežne odluke, kada nije bilo jasno što će biti u sljedećem danu i sljedećoj godini. Ocijenio je da danas nije isto, ali je slično. - Moramo se mijenjati na bolje, rekao je Milanović i dodao da je upravo zato simbolika 25. lipnja 1991. važna. - To je dan hrvatske državnosti jer je tada, istaknuo je, donesena jedna važna odluka, ali je hrvatska državnost, kako znamo, starija od toga jer ona ide od 7. stoljeća. - Nakon Dana državnosti slijedi Dan neovisnosti, kada je Hrvatska država dovedena do svoje punine, rekao je premijer Milanović. Dodao je kako smo tada stvarno postali država, a poslije i članica EU-a. Zaključio je kako povijest nije statična te da se moramo mijenjati i donositi odluke, koje ovog puta neće stajati ljudskog života. - Ali da bismo bili jači i otporniji, moramo shvatiti da povijest nije statična, rekao je Milanović. (Hina)
 

Author: Hina