U Zagrebu počeo Hrvatski iseljenički kongres

Zagreb - U zagrebačkoj gornjogradskoj vijećnici danas je s radom počeo Hrvatski iseljenički kongres, koji bi do 26. lipnja trebao osmisliti i potaknuti izradu nove strategije za hrvatske iseljenike. 

Skup je uvodno pozdravio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Upozorio je da se iseljavanje Hrvata nastavilo i u današnjem vremenu, kada zbog ekonomskih razloga domovinu napuštaju obrazovani mladi ljudi, koji bi, upozorava Leko, mogli promijeniti tijek povijesti i zemlju izvući iz dugogodišnje gospodarske krize. Iseljavanje je označio kao jedan od gorućih nacionalnih problema, a ocijenio je da Hrvatskoj treba znanje i iskustvo njezina iseljeništva. Ustvrdio je da je donošenjem strategije za iseljeništvo država prvi put sustavno pristupila osmišljavanju pristupa prema iseljenoj Hrvatskoj.

-Ta strategija donesena je uz potporu naroda i svih političkih snaga u parlamentu i politike u cjelini. Donošenje strategije i zakonskog okvira za iseljeništvo odlična je vijest, jer je napokon utvrđen nacionalni interes, bez obzira na to tko je u kojem trenutku u Hrvatskoj na vlasti, kazao je Leko. Ocijenio je da će postavljeni strateški i zakonski okviri iznjedriti nove vrijednosti oko kojih će se okupljati domovinska i iseljena Hrvatska, čije je zajedništvo, naglašava Leko, dobitna opcija.

Predsjednik Organizacijskog odbora Kongresa Marin Sopta kao glavne ciljeve skupa naveo je kritičko rasvjetljavanje teškoća i zapreka, poticanje bolje komunikacije između hrvatskih iseljeničkih zajednica i hrvatskog političkog i gospodarskog sektora te analizu razvojnih doprinosa iseljeništva modernizaciji hrvatskog društva. Posebno je pozdravio nazočnog zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, te naglasio da je Katolička Crkva svojim misijama širom svijeta igrala ključnu ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta iseljenih Hrvata. Skup su pozdravili i veleposlanici zemalja s velikim hrvatskim iseljeničkim zajednicama te potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić.
 

Author: Hina