Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko čestitao Dan državnosti

Zagreb –  Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je građanima Republike Hrvatske poruku u povodu Dana državnosti:

 "25. lipnja 1991. godine Hrvatska je odlučila ići prema slobodi i neovisnosti. Na taj dan prije 23 godine u Hrvatskom saboru odlučivalo se o sudbini i budućnosti hrvatskog naroda koji je već tada bio suočen s prijetnjama okupacijom njezinih vjekovnih teritorija. 

Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske Sabor je izrazio legitimnu i plebiscitom utvrđenu želju hrvatskih građana da krenu vlastitim putem, u vlastitoj državi, demokratskoj i slobodnoj. Oduševljenje, polet i vjera u budućnost tih dana osjećali su se na svakom koraku.

Hrvatska je već nekoliko godina suočena s dubokom ekonomskom krizom koja je djelomice izazvana i nekim lošim gospodarskim odlukama, a u društvu su zavladali umor i malodušnost.

Svečanim obilježavanjem Dana državnosti prisjećamo se snage i odlučnosti te vjere u vlastite snage koji su nas nosili u tim teškim i izazovnim vremenima. Hrvatski narod se tada doslovce borio za vlastiti život i opstanak. I u toj borbi je pobijedio. To povijesno iskustvo nadahnjuje nas i danas.

Svim građanima Hrvatske želim stoga da nam obljetnica Dana državnosti učvrsti vjeru u budućnost te da ovaj praznik hrvatske demokracije i slobode provedu u vedrom raspoloženju."
 

Author: Ured predsjednika Sabora