Predsjednik Sabora Josip Leko primio u nastupni posjet japanskog veleposlanika Tsujija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanika Japana Masarua Tsujija. U razgovoru je obostrano izraženo zadovoljstvo odnosima Hrvatske i Japana koji su prijateljski i bez otvorenih pitanja, o čemu svjedoči i redovita razmjena posjeta na državnoj razini.

Predsjednik Josip Leko zahvalio je Japanu na pomoći koju pruža područjima od posebne državne skrbi te u razminiranju. Izrazio je zadovoljstvo sve većim brojem japanskih turista koji posjećuju Hrvatsku, što smatra važnim za političke, ali i gospodarske odnose. S obzirom na to da u Hrvatskoj postoji potreba za izgradnjom energetskih objekata, izrazio je zanimanje za japanska iskustva s novim tehnologijama, tim više što Hrvatska mora ostati turistička zemlja očuvana okoliša.

Proces pomirbe i obnove u Hrvatskoj Japan smatra jako bitnim, rekao je veleposlanik Masaru Tsuji. Hrvatskim je građanima u ime Japana zahvalio na pomoći koju su pružali u prevladavanju posljedica tsunamija prošle godine. Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji sljedeće godine stvorit će nove prilike za japanske izvoznike, ali i za moguća japanska ulaganja, kazao je japanski veleposlanik. Sljedeće godine navršava se i dvadeseta godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana, pa to smatra prilikom da se skrene pozornost japanske vlade na Hrvatsku radi tješnje suradnje. Predsjedniku Sabora izrazio je zadovoljstvo što je i u ovom sazivu parlamenta osnovana skupina hrvatsko-japanskog prijateljstva.

Author: Ured predsjednika Sabora