Predsjednik Hrvatskoga sabora primio učenike s poteškoćama u razvoju

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se u Saboru s učenicima s poteškoćama u razvoju koji se obrazuju za strukovna zanimanja. U njihovoj pratnji bila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. 

Učenici su izveli predstavu "Naš glas" koju su osmislili zajedno s glumcima i mentorima iz SAD-a uz pomoć američkog veleposlanstva u RH. Cilj predstave bio je pokazati da se u svojim željama ne razlikuju od drugih ljudi, ali da često nailaze na prepreke – od neprihvaćanja okoline do neprilagođenosti infrastrukture osobama s invaliditetom. Žele skrenuti pozornost na obvezu cijelog društva da osobama s invaliditetom osigura podršku za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava kao što su prava na obrazovanje i rad. Nakon predstave učenici su predstavili rad svojih škola te postavili nekoliko pitanja predsjedniku Sabora, među ostalim, što se čini da se u škole zaposle stručnjaci za rehabilitaciju te da se osiguraju potrebna pomagala za nastavni rad.

Leko je rekao da je predstava koju su učenici izveli pokazala da imaju svoje želje, nade, strahove, ljutnju, očekivanja kao i svi ostali. -Sabor nije najbolje riješio problem vašeg obrazovanja. Vi kao živi borci zaslužujete puno veću pažnju hrvatskoga društva, poručio je Leko učenicima s poteškoćama u razvoju. Na susretu s učenicima bilo je još nekoliko saborskih zastupnika te predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.
 

Author: Ured predsjednika Sabora