Paul Vandoren predstavio predsjedniku Sabora Josipu Leki izvješće Europske komisije o monitoringu

Zagreb – Šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren predstavio je danas Sveobuhvatno izvješće Europske komisije o praćenju spremnosti Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki, predsjednicima i članovima Odbora za vanjske poslove i Odbora za europske integracije te promatračima Hrvatskoga sabora u Europskom parlamentu.

Prilikom predstavljanja izvješća veleposlanik Vandoren istaknuo je područja tržišnog natjecanja i opće vladavine prava koja će Europska komisija nastaviti nadzirati, ali je naglasio i da je izvješće pozitivno. Hrvatskoj je preporučio da učini sve kako bi državama članicama EU-a pokazala da poduzima sve što je potrebno za ispunjavanje kriterija za članstvo u Europskoj uniji.

„Hrvatska ostaje predana ispunjavanju svih svojih obveza do sljedećeg izvješća na proljeće sljedeće godine. Time želi pokazati da će biti vjerodostojna članica EU-a. Članstvom u EU-u ostvarit će se naš interes, kao i interes puno budućih generacija“, kazao je predsjednik Sabora Josip Leko pozdravljajući izvješće Europske komisije o monitoringu.

Pozitivnim su izvješće o monitoringu ocijenili i ostali zastupnici, ali su istodobno istaknuli i da bilateralna pitanja poput Ljubljanske banke ne smiju usporavati proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Izraženo je i čvrsto uvjerenje da će Hrvatska do sljedećeg izvješća, koje se očekuje na proljeće sljedeće godine, ispuniti sve kriterije, tim više što se već radi na 10 mjera koje je Europska komisija posebno izdvojila u izvješću o monitoringu.

Predsjednik Sabora Leko naglasio je kako razvoj demokracije i ljudskih prava u Hrvatskoj neće stati bez obzira na postavljene datume jer je to u našem interesu.

Author: Ured predsjednika Sabora