Hrvatski sabor komemorativnom se sjednicom oprostio od Borisa Šprema

Zagreb - Intoniranjem hrvatske himne Lijepa naša te minutom šutnje popodne je u saborskoj Velikoj vijećnici održana komemoracija povodom smrti predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema.

Osim najviših državnih dužnosnika i članova obitelji Šprem, na komemoraciji su bili i potpredsjednici Vlade te ministri, potpredsjednici Sabora i drugi zastupnici, bivši predsjednici Sabora i Vlade, čelnici sudbene vlasti, predstavnici akademske zajednice, vjerskih zajednica, diplomatskog zbora, predstavnici Hrvatske vojske, braniteljskih udruga te drugi uglednici iz hrvatskoga javnog života.

Na komemorativnoj sjednici Sabora nazočnima su se obratili predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović te potpredsjednik Sabora i obnašatelj dužnosti predsjednika parlamenta Josip Leko. Potpredsjednik Sabora Josip Leko rekao je kako je Šprem u hrvatski politički život unio novi duh bliskosti, neposrednosti i čovječnosti. Naglasio je da je Šprem, unatoč relativno kratkom vremenu na čelu Sabora, uspio postaviti nove standarde u vođenju parlamenta u želji da vrati povjerenje hrvatskih građana u Sabor i državne institucije ususret članstvu Hrvatske u EU-u. Napomenuo je kako je Šprem svaku od svojih brojnih dužnosti obnašao odgovorno i profesionalno, a izborom za predsjednika Sabora vratio se području života u kojemu je mogao najviše pružiti - demokraciji i borbi za opće dobro.
"Svi koji su mu bili bliski mogu biti ponosni na njegov uspjeh jer je Boris do njega došao na pošten način. Igrao je po pravilima, a to je u životu najteže", kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović koji se od Šprema oprostio riječima: "Bog, dragi prijatelju, bog, dragi Borise!"
Predsjednik Republike Ivo Josipović u svojem je govoru istaknuo kako je Šprem svojom dobrotom i mudrošću oplemenio mnoge živote u hrvatskoj politici, neizmjerno voleći Hrvatsku i njezine ljude. "Naši građani i naša domovina ostali su bez političara koji se uvijek brinuo o javnom dobru i radio u korist naših građana", rekao je Josipović.
Komemoracija je završila glazbenom točkom Rolfa Lovlanda "Secret Garden - Adagio" u izvedbi glazbenika Zagrebačke filharmonije. Komemorativnom sjednicom Sabora predsjedao je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić. (Hina)

Author: Hina