Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio u nastupni posjet veleposlanika Arapske Republike Egipat Ashrafa Rasheda

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u nastupni posjet veleposlanika Arapske Republike Egipat sa sjedištem u Rimu Ashrafa Rasheda.

U razgovoru je sa zadovoljstvom istaknuto kako između Hrvatske i Egipta nema otvorenih pitanja, ali da postoji još dosta prostora za intenziviranje ukupnih političkih i gospodarskih odnosa, te da bi naročito trebalo pojačati parlamentarnu suradnju.

Egipatski je veleposlanik rekao da Egipat visoko cijeni ulogu Hrvatske u regiji kao čimbenika koji pridonosi stabilnosti i sigurnosti, te je izrazio potporu što bržem ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju. S Europskom unijom Egipat ima sklopljen bilateralni sporazum o pridruživanju kojim se predviđa uspostava euromediteranskog prostora slobodne trgovine do 2010. godine, a također tijesno surađuje s EU-om u okviru Barcelonskog procesa.

Predsjednik Hrvatskog sabora i egipatski veleposlanik suglasili su se da se potakne osnivanje skupina prijateljstva u hrvatskom i egipatskom parlamentu, kao i da se ubrza imenovanje stalnog veleposlanika Arapske Republike Egipat u Zagrebu.
 

Author: Ured predsjednika Sabora