Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i predsjednik Republike Austrije Heinz Fischer razgovarali u Beču o obeštećenju austrijskih državljana izbjeglih iz Hrvatske nakon Drugoga svjetskog rata

Beč - Austrija očekuje rješavanje pitanja obeštećenja svojih građana izbjeglih iz Hrvatske nakon Drugoga svjetskog rata, a kako će se to pravno-tehnički riješiti, za Beč nije važno, rekao je u utorak u Beču austrijski predsjednik Heinz Fischer nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskoga sabora Vladimirom Šeksom. 

Fischer i Šeks su, između ostaloga, razgovarali o jedinom preostalom otvorenom problemu između Zagreba i Beča, pitanju obeštećenja austrijskih državljana izbjeglih iz Hrvatske nakon rata, koje je nedavno izazvalo dosta polemike u hrvatskoj javnosti.

"Mi očekujemo da se dogovor sadržajno ostvari, a kako će to pravno- tehnički biti riješeno nije važno", kazao je Fischer. Istaknuo je da je Austriji važno da se ostvari sadržaj hrvatsko-austrijskih dogovora. "Radi li se o ugovoru ili promjeni zakona nebitno je", naglasio je austrijski predsjednik.

"Ekipe stručnjaka su to pitanje razriješile u dogovoru s predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom i mislim da su stvorene pretpostavke da se u doglednoj budućnosti izmjene zakona prihvate u Saboru, nakon čega će slijediti određeni protokoli koji će na tehničkoj razini regulirati taj problem", rekao je Šeks, dodajući da bi izmjene trebale biti prihvaćene do ljeta.

Fischer i Šeks razgovarali su i o pitanju daljnjeg proširenja Europske unije i ulasku Hrvatske u njezino punopravno članstvo.

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora