Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio predsjednika finskog parlamenta Paavu Lipponena

Zagreb - Finska će vrlo rado pozdraviti Hrvatsku kao članicu EU-a 2009. godine i nema nikakvih ozbiljnijih prepreka za njezin ulazak u punopravno članstvo u tom roku, izjavio je u Zagrebu predsjednik finskog parlamenta Paavo Lipponen koji boravi u uzvratnom službenom posjetu Hrvatskoj.

"Vrlo rado ćemo pozdraviti Hrvatsku kao članicu Europske unije 2009.", rekao je Lipponen u izjavi za novinare nakon susreta s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom. "Moja je procjena da nema nikakvih ozbiljnijih prepreka za članstvo RH u EU u roku koji sam naveo", istaknuo je. Međutim, ne ovisi sve o Hrvatskoj, koja treba nastaviti s provođenjem reformi, jer se postavlja pitanje hoće li EU biti do tada spremna. 

Prema njegovim riječima, postoje naznake da će problem oko europskog ustava biti riješen, odnosno da bi tijekom njemačkog predsjedanja EU-om mogao biti postignut dogovor zemalja članica koji će biti predstavljen na predstojećem summitu EU-a u lipnju. To dosta ovisi o nekim državama članicama, poglavito Francuskoj u kojoj se ove godine održavaju izbori. Međutim, na tehničkoj razini rješenje problema se nadzire, rekao je Lipponen. "Najvjerojatnije će postojeće ustavno rješenje biti zadržano, ali uz određene izmjene i dopune kojima će se uvažiti želje i potrebe francuskih i nizozemskih glasača".
 

Author: Ured predsjednika Sabora