Studenti hrvatskih pravnih fakulteta održali "Simulirani parlament" u Hrvatskome saboru

Zagreb - Pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i u organizaciji ELSA-e Hrvatska (Europska udruga studenata prava i mladih pravnika) u Saboru je održan projekt "Simulirani parlament". Svrha je projekta upoznavanje studenata sa zakonodavnim postupkom u Saboru te poticanje tolerancije, pluralizma, retoričkih sposobnosti i političke svijesti.

Na otvaranju "Simuliranog parlamenta" studentima pravnih fakulteta predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko poručio je kako je za političku budućnost važno da se naraštaji koje dolaze uče odgovornosti za društvo u cjelini. Hrvatska je, rekao je Leko, relativno mlada država pa ima i "mlado demokratsko iskustvo", ali jako brzo uči demokraciju i demokratske vrijednosti. -Zbog učenja je važno komunicirati s različitima, svijet treba vidjeti i tuđim očima, rekao je Leko.

Pravodobno završite studij, poštujte institucije, neovisno o njihovoj razini, bez obzira na to je li riječ o institucijama lokalne ili državne razine, poručili su studentima zastupnik u Europskome parlamentu Andrej Plenković, premijerov savjetnik Neven Pelicarić, viceguverner HNB-a Bojan Fras i sami članovi ELSA-e.
 
Na ovogodišnjem "Simuliranom parlamentu" studenti su raspravljali o, za tu svrhu pripremljenom, prijedlogu zakona o životnom partnerstvu. Kao i "pravi" hrvatski parlament i "simulirani", u kojem su danas sudjelovali studenti pravnih fakulteta iz Osijeka, Rijeke, Splita, Vukovara i Zagreba, pokazao je duboku podijeljenost mišljenja o zakonu o životnom partnerstvu i pravima osoba istog spola. Unatoč razlikama zakon je u konačnici prihvaćen.
 

Author: Hina/Služba za medije