Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se s mađarskim predsjednikom Laszlom Solyomom

Budimpešta - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić susreo se u četvrtak u Budimpešti s mađarskim predsjednikom Laszlom Solyomom s kojim je razgovarao o zahtjevu hrvatske manjine da ima svoga predstavnika u mađarskom parlamentu. 

Hrvati su jedna od 13 priznatih manjina u Mađarskoj koja nije parlamentarno zastupljena nego svoja prava ostvaruje kroz sustav državnih samouprava. "Hrvatska je zadovoljna položajem svoje manjine u Mađarskoj i zahvalna Mađarskoj za sve što za nju čini", rekao je Bebić novinarima nakon susreta s mađarskim predsjednikom. Dodao je da pitanje zastupljenosti nije sadržajno nego proceduralno pitanje jer je za donošenje zakona koji bi to omogućio potrebna dvotrećinska većina.

Po Bebićevim riječima Solyomom je ponovio potporu Mađarske hrvatskom pristupanju u EU i NATO, a tema razgovora bili su i prometni koridori VB i VC koji Budimpeštu povezuju s Rijekom, odnosno Pločama. Solyomom, poznat i kao "zeleni predsjednik", zanimao se i za ekološke probleme na hrvatsko-mađarskoj granici i za zaštitu bioraznolikosti hrvatskog Jadrana, rekao je Bebić.

Predsjednik Hrvatskog sabora razgovarao je i s predstavnicima hrvatske Državne samouprave u Mađarskoj koja, prema njezinim podacima, okuplja 80.000, a prema službenom popisu stanovništva 15.000 pripadnika. Predsjednik Samouprave Mišo Hepp ocijenio je da su Hrvati jedna od bolje organiziranih manjina u Mađarskoj s tri vlastite osnovne škole i gimnazije te vrtićima i katedrama za hrvatski jezik u Budimpešti i Pečuhu. Dodao je da 13 manjina zajednički, preko pravobranitelja za nacionalne manjine, nastoji izboriti pravo na zastupljenost u parlamentu i nada se da će to ostvariti na idućim izborima 2010.

Susretom s ministricom vanjskih poslova Kingom Gouencz, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić završio je dvodnevni službeni posjet Mađarskoj. Goencz je čestitala Bebiću na uspješno riješenom pitanju hrvatskog Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) ocijenivši kako će to ubrzati pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom, doznaje se iz hrvatskog izaslanstva. Dodala je kako postoje izgledi da će sva pregovaračka poglavlja Hrvatske s EU biti zatvorena do kraja 2009., rekao je hrvatski izvor. (Hina)

Author: Internet redakcija/Hina