Predsjednik Sabora Josip Leko primio predsjednika Vlade Republike Kosova Hashima Thacija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predsjednika Vlade Republike Kosova Hashima Thaçija u sklopu njegova posjeta Hrvatskoj.

Hrvatska i Kosovo imaju prijateljske odnose koje želimo i dalje razvijati u duhu suradnje, rekao je na početku sastanka s kosovskim vladinim izaslanstvom predsjednik Sabora Leko uz ocjenu da je Kosovo učinilo značajne korake u izgradnji društva i države. Istaknuo je da je "Hrvatska predana projektu Europske unije. Gradimo društvo koje je kompatibilno s demokratskim društvima Europske unije. U tom smislu podržavamo demokratske procese na Kosovu, ulogu NATO-a i prisutnost EULEX-a." Pozdravio je dijalog Kosova i Srbije te sudjelovanje Kosova u regionalnim inicijativama. Izrazio je i uvjerenje da Hrvatska i Kosovo nisu iskoristili sve prilike za gospodarsku suradnju te očekivanje da hrvatska manjina u Kosovu bude zastupljena u parlamentu.

Predsjednik kosovske vlade Thaçi zahvalio je Hrvatskoj na podršci koju je pružala Kosovu i nastavlja je pružati  te je čestitao na uspješnom procesu pristupanja Europskoj uniji. "Članstvo Hrvatske u NATO-u i Europskoj uniji najbolja je poruka zemljama u regiji i smatramo da će im ovo biti poticaj", kazao je i dodao kako je i Kosovu cilj ulazak u NATO i Europsku uniju. Smatra da je nezavisnost Kosova donijela mir i stabilnost regiji, a u vezi sa započetim dijalogom za normalizaciju odnosa sa Srbijom kazao je kako je Kosovo odlučno razvijati dobrosusjedske odnose. "U sljedećim izmjenama ustava hrvatska će manjina imati svog predstavnika u parlamentu", najavio je predsjednik vlade Thaçi.

Author: Ured predsjednika Sabora