Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks s veleposlanicom Republike Kube i veleposlanicom Australije

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je danas u radni posjet veleposlanicu Republike Kube Normu Goicochea Estenoz i u nastupni posjet veleposlanicu Australije Tracy Reid.

U razgovoru s kubanskom veleposlanicom predsjednik Sabora je odnose između Hrvatske i Kube ocijenio korektnima dodavši da postoje mogućnosti za intenzivniju suradnju. Pohvalio je i djelovanje bilateralne Mješovite međuvladine komisije koja će se ove godine sastati po četvrti put.

Istaknuvši kako je dolazak predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića na Kubu u rujnu prošle godine u okviru sastanka na vrhu Pokreta nesvrstanih bio važan korak u smjeru jačanja odnosa između Hrvatske i Kube, veleposlanica Goicochea Estenoz je prenijela želju kubanske strane za uspostavom suradnje i na parlamentarnoj razini te je izrazila nadu da će se predsjednik Sabora pozivu predsjednika kubanskog parlamenta moći odazvati već tijekom ove godine.

Australskoj veleposlanici predsjednik Sabora je poželio dobrodošlicu istaknuvši kako su hrvatski iseljenici u Australiji snažan most između geografski udaljene Hrvatske i Australije. Rekao je da gospodarska suradnja ima daleko veće mogućnosti i kapacitete, a pohvalno se izrazio i o suradnji dviju zemalja u okviru međunarodnih organizacija.

Veleposlanica Reid je izrazila nadu da će se odlični odnosi između Hrvatske i Australije produbiti tijekom njezinog mandata potvrdivši interes australske strane za jačanjem trgovinskih odnosa i povećanjem investicija u Hrvatskoj. Prema njezinoj ocjeni, to se može očekivati i zbog sve veće uloge Republike Hrvatske u regiji kao i zbog snaženja institucija države. Rekla je kako se u zadnje dvije godine znatno povećao broj posjeta, u prvom redu turističkih, iz Australije u Hrvatsku, te izrazila uvjerenje da će to još više osnažiti svijest o Hrvatskoj u Australiji.

U razgovoru je bilo riječi i o viznom režimu za koji je veleposlanica rekla kako on periodički prolazi provjere, ali i da je broj odbijenih zahtjeva hrvatskih državljana zanemariv, napomenuvši kako gotovo svima bude odobrena viza.
 

Author: Ured predsjednika Sabora