Veleposlanici Islamske Republike Iran i Kraljevine Švedske u nastupnim posjetima kod predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u nastupne posjete veleposlanika Islamske Republike Iran Mohammada Fadaifarda i veleposlanika Kraljevine Švedske Larsa Fredena.

U razgovoru s iranskim veleposlanikom je istaknuto kako u bilateralnim odnosima nema otvorenih političkih pitanja. Predsjednik Sabora Šeks i veleposlanik Fadaifard su se suglasili da treba nastaviti održavati dobru razinu parlamentarne suradnje, ali i obogatiti odnose na drugim poljima. Veleposlanik je predsjednika Šeksa izvijestio o aktualnoj situaciji u državama koje graniče s Iranom, te je izrazio potporu Irana sudjelovanju 150 pripadnika hrvatskog kontingenta vojne policije koji se u okviru UN-ove misije nalaze u Afganistanu.

Švedski je veleposlanik Lars Freden izrazio zadovoljstvo postignutom razinom bilateralnih odnosa koje je ocijenio izvrsnima, te se s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom složio da ima prostora za intenziviranje parlamentarne suradnje, naročito na razini odbora koji se bave pitanjima Europske unije i vanjskom politikom. Predsjednik Sabora je rekao da „Hrvatska u izbornoj godini mora imati dovoljno razboritosti kako se teme vezane za pregovore s Europskom unijom i razlike među političkim strankama u pogledu tih tema ne bi pretvorile u sredstva političke borbe u predizbornoj kampanji“. 
Author: Ured predsjednika Sabora