Državni vrh u Jasenovcu: Ne dajmo zlu više priliku

Jasenovac - Uz poruku "Ne dajmo zlu više priliku!" preživjeli logoraši, državni vrh, brojna izaslanstva i građani danas su u Spomen-području Jasenovac odali počast svim stradalima, njih više od 83 tisuće, u najvećem koncentracijskom logoru u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. U svojim obraćanjima državni vrh - predsjednici Republike, Sabora i Vlade, Josipović, Leko i Milanović - odaslali su snažnu poruku osude svakog totalitarizma, mržnje i diskriminacije. 

Predsjednik Sabora Josip Leko tom je prigodom istaknuo kako je Jasenovac mjesto opomene svakom čovjeku, mjesto na kojem se suočavamo sa silinom mržnje koja se iskazivala mučenjem, ubijanjem i stvaranjem logora. U Jasenovcu se, rekao je, sastajemo kako bismo iskazali pijetet nevinim žrtvama, ali i solidarnost s onima koji i danas trpe zbog nasilja, diskriminacije i poniženja. -Svaki režim koji svoju moć gradi na gaženju i gušenju ljudskih sloboda i prava zaslužuje najoštriju osudu, a ustaški režim bio je upravo takav - neslobodarski, režim bezobzirnog nasilja, strahovlade i ubijanja, naglašava Leko. 

Upozorio je i na to da je jasenovačko spomen-područje trajna opomena da svatko može biti proglašen manje vrijednim, kao i jasenovačke žrtve, ako ponovno jednom pobijedi neka totalitarna ideologija koja počiva na nasilju, diskriminaciji i segregaciji. A strahote Jasenovca pozivaju nas da više nikad ne dopustimo diskriminaciju i progone na temelju vjerskih, nacionalnih i ideloških ili drugih razloga, već se odlučno suprotstavimo svakoj politici mržnje i nejednakosti, poručio je. 

Hrvatska je imala snage i odlučnosti preispitati vlastite političke korijene i učinili smo to demokratski, s nacionalnom sviješću i ponosom, ali i kritički i zbog toga se i možemo pokloniti i poklanjamo se žrtvama fašizma, obnavljamo spomenike na njih i čuvamo vlastitu antifašistčku povijest, a istodobno smo osudili komunističke zločine odmazde i represije i poklonili se žrtvama tih zločina, ističe predsjednik Sabora. 

-Današnja demokratska, europska Hrvatska izrasla je na vrijednostima antifašizma, na miru, slobodi, demokraciji i zaštiti ljudskih i manjinskih prava. To su trajne vrijednosti i na njima želimo dalje graditi budućnost. Da bismo u tom uspjeli, zločine pamtimo i oštro osuđujemo, a njihove žrtve poštujemo i nikada ne zaboravljamo. To je vrijednost demokratske Hrvatske, poručio je Leko. (Hina/HS)
 

Author: Hina/HS