Predsjednik Sabora na kraju posjeta Kijevu: Dobili smo jamstvo ukrajinskih vlasti da će opskrba plina biti redovita

Kijev - Hrvatska je dobila jamstva od ukrajinskih vlasti da će opskrba plinom biti redovita, a cijena prihvatljiva, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom.

"Dobili smo potvrdu da će plin za Hrvatsku ostati na razini koja neće ugroziti hrvatske interese.", rekao je Vladimir Šeks na kraju dvodnevnog uzvratnog posjeta Ukrajini, tijekom kojega se u ponedjeljak sastao s predsjednikom ukrajinske Vrhovne rade Volodimirom Litvinom, te vršiteljem dužnosti premijera Jurjem Jehanurovim i vršiteljem dužnosti ministra vanjskih poslova Borisom Tarasjukom. 

Za plinske krize početkom ove godine, kada je zbog nemogućnosti postizanja sporazuma Moskve i Kijeva nakratko prijetio i prekid u opskrbi Europe ruskim plinom, koji ide plinovodom preko Ukrajine, ukrajinski je parlament, nezadovoljan cijenom koju je prihvatila vlada, smijenio vladu Jurja Jehanurova. 

Zbog zakonskih nejasnoća, parlament vladu smatra vladom u ostavci koja obavlja dužnost do izbora potkraj ožujka, a predsjednik Viktor Juščenko, koji smatra da je vlada nelegalno smijenjena, parlament optužuje za destabilizaciju zemlje. 

"Hrvatska je dala potporu stabilnosti demokracije u Ukrajini. Izrazili smo interes Hrvatske da Ukrajina ima stabilnu vladu i stabilan parlament", rekao je Šeks hrvatskim novinarima nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom. 

Hrvatsko saborsko izaslanstvo u utorak je posjetilo i ukrajinsku tvornicu zrakoplova Antonov. 

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora