Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u finskom parlamentu na glasovanju o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora

Helsinki - Finski parlament (Eduskunta) u utorak je većinom glasova ratificirao hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji, a glasovanju je bio nazočan i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Finska je dvadeseta država od ukupno 27 članica EU-a koje trebaju ratificirati hrvatski pristupni ugovor do 1. srpnja 2013., kad je predviđen ulazak Hrvatske u Uniju.

Potporu hrvatskom pristupnom ugovoru u finskom parlamentu izrazio je 131 zastupnik vladajuće koalicije i dijela oporbe, protiv je bilo 34 zastupnika, od toga 32 zastupnika euroskeptične Stranke Finaca i dva zastupnika krajnje lijevice. Glasovanju je bio nazočan i predsjednik Sabora Leko, koga su zastupnici pozdravili pljeskom. Prije glasovanja, Leko se sastao na radnom doručku s predsjednikom finskog parlamenta Eerom Heinaeluomom, koji je glasovanje nazvao povijesnim trenutkom. Finska, rekao je Heinaeluoma, već godinama ima izvrsne odnose s Hrvatskom, koju je opisao kao prekrasnu zemlju vrijednih ljudi i otprilike istog broja stanovnika kao i Finska. Predsjednik finskog parlamenta naglasio je kako Europsku uniju vidi kao uniju jednakih. "Nadam se da će se i u budućnosti, nakon što Hrvatska postane članica, u EU čuti glas malih naroda", zaključio je Heinaeluoma.

Leko je nakon razgovora s finskim kolegom izjavio kako sa zadovoljstvom može zaključiti da između Hrvatske i Finske postoje prijateljski, partnerski odnosi. Dodao je kako je Hrvatska s finskog stajališta vjerodostojna i na dobrom putu. Leko je podsjetio na dobru političku suradnju između dvije zemlje, posebice na parlamentarnoj razini i to na prenošenju finskih iskustava u okviru parlamentarnog djelovanja u EU. "Može se puno više raditi na gospodarskom planu i razmjeni na području turizma, energetike, a posebno znanosti", rekao je Leko. Predsjednik Hrvatskoga sabora razgovarao je i s predsjednicom Velikog odbora finskog parlamenta Miapetrom Kumpula-Natri.

Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU u finskom parlamentu jedan je od događaja koji potvrđuju vrlo dobre političke odnose dviju zemalja i snažnu potporu Finske pristupu Hrvatske Uniji. Finska je imala vrlo aktivnu ulogu u transformacijskim procesima u Hrvatskoj. Sudjelovala je u modernizaciji hrvatskog pravnog sustava i značajan je partner Hrvatskoj i u twinning projektima. Hrvatsku godišnje posjeti blizu 30.000 finskih turista. Tadašnja finska predsjednica Tarja Halonen posjetila je Hrvatsku u rujnu 2009., a u travnju 2010. u Finskoj je boravila bivša predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor. U svibnju 2011., Finsku je posjetio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a u svibnju ove godine i predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović. (Hina)

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina